Turecki Gliniany garnek AVANOS
Idealny na beztłuszczowe pieczenie potraw
Avanos to małe miasteczko w Kapadocji słynące z wyrobów z gliny, to To miasteczko w Turcji słynące od wieków z wyrobu pięknej gliny. Do jej wytwarzania wykorzystuje się glinkę pozyskiwaną z Kızılırmak, o charakterystycznym czerwonawym odcieniu. Wyroby wyróżniają się doskonałością kształtów, kolorystyką oraz trwałością.
Idealny do pieczenia Porowata struktura ścianek naczyń „oddycha”, łatwo chłonie i odparowuje płyny pieczenia w garnku równomiernie rozkłada się ciepło. Warzywa i owoce nie tracą koloru i nie wysychają..
Nie można go używać na otwartym ogniu, jest przystosowany do użycia głównie w piekarniku.
- Pojemność: 2,6 L
- Wysokość: 13cm
- Średnica podstawy: 19cm
- Średnica w najszerszym miejscu: 27cm
- Wykonany ręcznie z naturalnej czerwonej gliny, nie lakierowany
- Kraj pochodzenia: Turcja rejon. Avanos
Garnek jest masywny i ma grube ścianki dzięki temu potrawy pozostają w nim ciepłe przez dłuższy czas
Konserwacja:.Garnek przecieramy na sucho następnie smarujemy tłuszczem dno i boki od wewnątrz. Wysmarowany garnek wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do maksymalnej temperatury. Gorący garnek wyjmujemy i czekamy aż całkowicie ostygnie, następnie myjemy. W ten sposób garnek zostaje zakonserwowany.