TURBO STAR TURBO KLAR 24 klarowanie nastawu zacier
TURBO STAR TURBO KLAR 24h
Profesjonalny dwuskładnikowy środek do klarowania nastawu, piwa, zacieru oraz wina.
Najlepszy i najskuteczniejszy środek do klarowania:
- nastawów cukrowych,
- zacieru zbożowego,
- piwa,
- wina.
ZASTOSOWANIE:
Proces klarowania jest jednym z najważniejszych procesów po fermentacji. Przed dalszą obróbką płynu cały osad składający się z drożdży, drobnych zmętnień oraz niepożądanych zanieczyszczeń powstałych w procesie fermentacji, musi osiąść na dnie. Czysty płyn znad osadu należy ściągnąć przewodem albo wężykiem do czystego pojemnika, bądź zbiornika.
Bardzo silny środek do klarowania, który oczyszcza z zanieczyszczeń nastaw cukrowy, czy też zacier zbożowy.
DAWKOWANIE:
1 opakowanie TURBO STAR TURBO KLAR wystarcza na 25 litrów płynu.
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
- Po zakończeniu fermentacji na dnie pojemnika fermentacyjnego powstaje osad drożdżowy.
- Należy delikatnie płyn ściągnąć znad osadu do drugiego pojemnika.
- Dodajemy zawartość saszetki A (I) i intensywnie mieszamy przez 3-4 minuty.
- Komórki drożdży łączą się w zawiesinę po 2-3 godzinach i dodajemy zawartość saszetki B (II) i bardzo delikatnie mieszamy.
Proces klarowania rozpocznie się w ciągu kilku minut, a całkowite klarowanie nastąpi w ciągu 24H.