TURBO Kawa ziarnista Do ekspresu 1kg 100% Robusta Dark Roast CZARNA MAMBA
Kawy są wypalane w dniu wysyłki lub maksymalnie na kilka dni przed. Na każdym opakowaniu znajduje się data palenia.
Maksimum pobudzenia
Seria Turbo Kaw powstała z myślą o osobach szukających w kawie przede wszystkim dawki energii i pobudzenia. Bazą serii jest głównie ziarno gatunku Robusta, które naturalnie posiada najwyższą zawartość kofeiny - nawet 3-krotnie więcej niż Arabica.
Ze względu na wysoką zawartość kofeiny, która z natury jest gorzką substancją, kawy te cechuje także niska kwasowość - za to charakterystyczny, klasyczny mocny smak kawy.
A to wszystko sprawia, że Turbo Kawa stanowi ucieleśnienie tego boskiego napoju - jeśli potrzebujesz mocnego kopa - wybierz Turbo Kawę.
Cała seria składa się z 8 modelów - a każdy z nich posiada swój indywidualny charakter i moc w 10-stopniowej skali.
CZARNA MAMBA
Czarna Mamba - to 100% Robusta, jednak wypalana ciemniej niż normalna kawa. W wyniku mocnego wypalenia kofeina częściowo się ulatnia, za to smak jest zdecydowanie hardkorowy - zdecydowanie dla miłośników mocnych wrażeń i stalowych kubków smakowych.
MOC W NASZEJ SKALI: 8 NA 10
Najważniejsza jest jakość
Dzięki współpracy z wieloma dystrybutorami surowych ziaren jesteśmy w stanie wyselekcjonować najlepsze odmiany z dostępnych.
Każda jedna partia towaru przed importem jest testowana przez wykwalifikowanego testera, dzięki czemu końcowy produkt cechuje się niezmiennym smakiem, nie zależnie od tego z jakiego okresu produkcji pochodzi.
Powtarzalność ziaren i doświadczalnie stworzone najlepsze profile palenia sprawiają, że nasza kawa jest istnym dziełem sztuki, którym można się upajać z każdą kolejną filiżanką i z każdym kolejnym opakowaniem. Oferowana tutaj kawa to mieszanka najbardziej przystępnych smakiem ziaren z Brazylii wzbogacona ziarnami z kraju którego flaga widnieje na froncie opakowania.
Opakowania, w które pakujemy ziarna również nie są przypadkowe - każde z nich jest wyposażone w zawór jednostronnego działania - aby kawa mogła wypuścić z siebie niechciany dwutlenek węgla. A zamknięcie strunowe pozwala po każdym użyciu zamknąć ziarna z powrotem do idealnych warunków przechowywania. Dzięki takim opakowaniom kawa przez wiele miesięcy zachowa swoje najlepsze walory smakowe.
Kontrola Jakości
Aby dostarczać Państwu produkty najwyższej jakości korzystamy nie tylko z profesjonalnego pieca, ale także cyfrowego miernika odcienia wypalenia. Miernik jest zgodny ze standardami SCA, czyli organizacji The Specialty Coffee Association. Posiadając nawet wysokie doświadczenie w wypalaniu kawy nie powinno się tego robić na oko, gdyż pomiędzy stopniami wypalenia jest bardzo cienka granica. Kawa wypalona za mocno będzie gorzka w smaku, a zbyt jasno może okazać się kwaśna. Starannie monitorujemy nasz stopień wypalenia, aby zachować w ziarnach ich całe naturalne bogactwo.
Oprócz tego nasi dostawcy dbają, aby ziarno było dostarczane w odpowiedniej jakości. Od momentu zbiorów aż do wsypania ziarna do pieca panują ściśle określone zasady jego transportu i przechowywania. Ziarna kawy są wrażliwe na niekorzystne warunki, w tym zbyt wysoką wilgotność. Nasi dostawcy po przyjęciu towaru badają każdą partię i na naszą prośbę udostępniają wyniki takich badań.
Regularne cuppingi, czyli testy naszych kaw utwierdzają nas w przekonaniu, że mamy produkt odpowiedniej jakości lub wskazują nowe ścieżki do jego udoskonalenia.
Przebieg palenia kawy
Na swoim koncie mamy kilkaset ton wypalonych ziaren różnego rodzaju - ogromne doświadczenie. Regularne cuppingi, czyli degustacje ziaren pozwalają nam dobrać najlepsze profile palenia dla każdego z nich.
Jeśli jakaś partia nie spełnia naszych oczekiwań, nie dopuszczamy jej do dystrybucji. Choć zdarza się to bardzo rzadko, ponieważ każde palenie to dokładnie zaplanowany proces, nad którym czuwa szereg czujników i zaawansowany system sterowania jednego z najbardziej zaawansowanych piecy do palenia kawy na rynku.
Cały proces od momentu magazynowania surowych ziaren poprzez wypalanie, aż po pakowanie to ściśle zaplanowana procedura - tak, aby kawa dotarła do Ciebie maksymalnie świeża i pełna smaku.
Najlepsze opakowania, które zapewnią świeżość
Niewielu producentów kaw posiada opakowania wielokrotnego zamykania - a jest to niezbędne do tego, aby kawa nie utraciła swoich walorów w trakcie przechowywania.
Oprócz tego, nasze opakowania są wyposażone w zawór jednostronnego działania, dzięki któremu ziarna mogą pozbywać się niechcianych gazów i przy tym nie pochłaniać nic innego z zewnątrz.
Opakowania staramy się projektować, aby były proste i estetyczne, dzięki czemu mogą stanowić ozdobę Twojej kuchni, a przy tym lepiej przechowywać ziarna niż każdy słoik.
Nasz sposób wypalania OMNIROAST
OMNIROAST to wypalanie stopnia idealnego dla większości podniebień. Nie staramy się zakryć defektów ziaren przesadnym stopniem wypalenia jak w przypadku tanich kaw marketowych. Wiemy też, że większość z Was nie chciałaby pić kwaśnej kawy, na pół surowej. Dlatego tak dobieramy czas palenia, aby ziarna wysypywać z pieca w momencie najlepszym dla naszych klientów.
Ziarna, które od nas otrzymasz są matowe i suche - dzięki czemu wszystkie olejki eteryczne są zamknięte w środku, a nie zostały odparowane w piecu. To sprawia, że nasza kawa ma możliwie najlepsze walory smakowe, ale też i zdrowotne.
Smak jest głęboki, a przy dobrania odpowiedniej grubości mielenia kawa nadaje się do większości rodzajów parzenia - od espresso aż po drip.
Grubość zmielonej kawy dopasowana do metody parzenia
Grubość mielenia to jeden z kluczowych czynników, na który masz wpływ.
O ile ekspres automatyczny ma z góry założone parametry, tak stosując manualne metody parzenia i młynek z regulacją grubości możesz mieć wpływ na końcowy smak napoju.
Warto jest łamać schematy i dobrać ten parametr pod siebie samego.
Można w uproszczeniu przyjąć, że im dłużej trwa proces parzenia kawy, tym grubiej powinniśmy mielić ziarna
- French Press dla większości najlepiej wyjdzie z grubo zmielonymi ziarnami
- Kawiarka najbardziej optymalny smak nada dla średnio zmielonych ziaren
- Ekspres ciśnieniowy z kolei potrzebuje drobno zmielonej kawy.
Kawa to zdrowie – Cudowne właściwości kawy!
- Kawa pomaga rozpocząć dzień z większym poziomem energii
- Pobudza umysł przed rozpoczęciem procesu uczenia się, zwiększa wydajność do zapamiętywania
- Ogranicza uczucie zmęczenia i pozwala przesunąć potrzebę snu w czasie nawet o kilka godzin.
- Picie kawy wspomaga organizm przy wysiłku fizycznym i pomaga trenować dłużej.
- Kawa NIE podnosi ciśnienia tętniczego przy jej nawykowym spożyciu
- Obniża ryzyko chorób naczyniowo-sercowych
- Wzmacnia siłę skurczu serca
- Może pomóc w walce z bólem głowy, wzmacnia działanie leków przeciwbólowych
- Kawa jest źródłem minerałów takich jak magnez, potas i mangan. Mit o wypłukiwaniu magnezu przez kawę stworzyli nieuczciwi producenci magnezu w kapsułkach. Już 3-4 filiżanki kawy uzupełniają dzienne zapotrzebowanie tych pierwiastków!!!
- Korzystnie wpływa na wątrobę i pęcherzyk żółciowy
- Zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów takich jak rak jamy ustnej, gardła, jelita grubego a także skóry
- Może pomóc w walce z chorobą Parkinsona oraz Alzheimera