TURBO FRUIT SpiritFerm z pektolazą (40g)
Cena za 10szt
Drożdże SpiritFerm TURBO FRUIT przeznaczone do zrobienia domowego koniaku, brandy, kalwadosu czy innych destylatów owocowych.
Są to specjalnie wyselekcjonowane i wysoko alkoholizujące (do 18%) drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów owocowych, ukierunkowane na uwydatnienie aromatów owoców użytych do fermentacji. Zestaw zawiera dawkę enzymów ułatwiających fermentację owoców.
Opakowanie na 25 litrów nastawu owocowego.
Optymalna temperatura fermentacji 20-27st.C, w temperaturze 25st.C – czas fermentacji 4-6 dni.
Należy pamiętać, aby temperatura nastawu nie przekroczyła 35st.C.
Aby otrzymać 18% alkoholu, moszcz owocowy należy uzupełnić syropem cukrowym.
Ilość cukru jaka należy zastosować to około 200-300g/1litr moszczu (w zależności od rodzaju użytych owoców).
Cukier najlepiej dodawać w kilku porcjach w odstępach 1-2 dni
Instrukcja:
*drożdże dodajemy bezpośrednio do nastawu o temp. ok 30 st.C
*całość trzeba dokładnie wymieszać
* po fermentacji zaleca się naturalne klarowanie nastawu, bądź za pomocą preparatu Turbo Klar 24h, aby uzyskać wysoką przejrzystość produktów i zminimalizować wpływ resztek drożdży na ich aromat i smak.
Zawartość:
drożdże szczep Saccharomyces Bayanus, pożywka, witaminy, enzymy oraz mikroelementy - 40g netto
Uwaga:
Fermentacja przebiega bardzo burzliwie, dlatego nie zaleca się używania korków i rurek fermentacyjnych w balonach a w pojemnikach fermentacyjnych. Nie należy dociskać pokrywy
Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje oraz
na forum destylarskie www.aabratek.com.pl