Wiadro Jumbo 8,5 L
do kiszenia
Idealne do kiszenia ogórków, kapusty, cukinii lub innych warzyw, jak również do przygotowywania napojów, ponczów, sałatek
Pierwsza klasa szczelności pokrywy
PRZEPIS
NA KISZONĄ KAPUSTĘ W WIADERKU JUMBO
Składniki: 3-4średnie główki kapusty, 3-4marchewki, 2łyżeczki kminku, 1dkg soli na każdy kg kapusty,
kilka liści laurowych
Poszatkowaną kapustę wymieszać z wszystkimi składnikami w dużym naczyniu i pozostawić na 20 minut.
Po upływie tego czasu przekładać warstwami do JUMBO wiaderka stale ubijając. Nadmiar wydzielanego soku odlewać,tak aby na końcu kapusta przykryta była niewielką jego ilością. Całość przykryć na przykład talerzykiem,obciążając go dodatkowo czymś ciężkim. Na zakończenie całość zamknąć i wstawić w ciepłe miejsce (około 20C) Po około 5 dniach przebić kapustę długą drewnianą łyżką do samego dna tak aby umożliwić ujście tworzącym się gazom i dolać osolonej wody Następnie zamykając odstawić w chłodne miejsce, po upływie dziesięciu czternastu dni kapusta jest gotowa.
PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE:
Składniki: 1kg ogórków– namoczyć na godzinę do zimnej wody przed włożeniem do Jumbo,
2L letniej wody, 2,5 łyżki stołowe soli pełne, koper, korzeń chrzanu wraz z liściem chrzanu lub 1/2mieszanki do kiszenia 3/4 główki czosnku liść wiśni albo liść winogron