STOLNICA
Idealnie gładka powierzchnia stolnicy zapobiega przyklejaniu się ciasta, dzięki czemu do rozwałkowania ciast potrzeba znacznie mniej mąki.
Odwrotna powierzchnia ma antypoślizgową powłoką, która zapewnia, że stolnica będzie idealnie przylegać do blatu kuchennego.
Aby jeszcze bardziej zabezpieczyć stolnicę przed ewentualnym przesuwaniem się, należy blat kuchenny zwilżyć mokrą ściereczką, a następnie przycisnąć stolnicę do namoczonej powierzchni.
Na powierzchniach chropowatych (ze strukturą) należy położyć wilgotny ręcznik, a na nim Stolnicę.
Jest wykonana z elastycznego tworzywa, po zakończeniu pracy wystarczy stolnicę zwinąć, dzięki czemu nie używana nie zajmuje dużo miejsca.
4 nadrukowane okręgi wskazują średnice ciasta pasujące do większości standardowych form dopieczenia ( 22, 24,26 i 28 cm)
Nadrukowane przeliczniki wag i temperatur ( gramy/funty/uncje), odmierzanie płynów (mililitry/kwarta/pół kwarty), temperatury (st C/st F)
64 x 46 cm
WAŁEK DO CIASTA Praktyczny, lekki i łatwy w użyciu wałek ułatwia przygotowywanie ciast.
Cechy i korzyści: - Wałek zbudowany jest z części do wałkowania oraz 2 nakładanych, ruchomych uchwytów.
Podczas rozwałkowywania ciasta porusza się tylko wałek, a uchwyty tkwią mocno w ręce, przez co uchwyt staje się bardzo stabilny przy wałkowaniu nawet bardzo wymagającego ciasta. - W jednym z uchwytów wałka znajduje się nakrętka. Po odkręceniu przez otwór możemy wlać zimną lub gorącą wodę i zamknąć szczelnie nakrętką. -
Do wałkowania ciasta drożdżowego wałek należy wypełnić ciepłą wodą. Już w czasie rozwałkowywania ciasto zacznie rosnąć. - Podczas przygotowywania innych rodzajów ciasta, na przykład kruchego, należy użyć zimnej wody lub nawet wody z kranu z kostkami lodu. -
Przy wałkowaniu ciasta francuskiego ciasta należy poruszać wałkiem tylko w jednym kierunku. - Idealnie gładka powierzchnia sprawia, że ciasto nie przykleja się do wałka
polecam