TUNEL DO PASTERYZACJI (PASTERYZATOR)
Maszyna szeroko stosowana w przetwórstwie do pasteryzacji i chłodzenia soków owocowych w butelkach, napojów, a także konserw, alkoholu, piwa i innych. Maszyna wykonana jest ze stali nierdzewnej i podzielona jest na cztery sekcje: podgrzewanie wstępne, pasteryzacja, chłodzenie wstępne i chłodzenie. Wyposażona jest w okienko umożliwiające monitorowanie przebiegu pasteryzacji.
Dane techniczne:
Moc (dla wody w temperaturze pokojowej): 3 kW
Moc pompy do cyrkulacji wody: 7,5 kW
Zasilanie: 380 V / 50 Hz
Sposób chłodzenia: woda w temperaturze pokojowej
Sposób ogrzewania: para
Ciśnienie pary: 2 kg
Zużycie pary: 0,5 - 1,0 m3 / h
Czas pasteryzacji: 20-40 min.
Temp. pasteryzacji: podlega regulacji, przedział 56-95 °C
Temp. chłodzenia: przedział 35-20 °C
Wydajność: 1500 - 2500 szt./ h
Wymiary [dł. x szer. x wys.]: 10000 x 2 200 x 1500 mm
Sekcja pasteryzująca: 5000 x 2200 x 1500 mm
Sekcja chłodząca: 4000 x 2200 x 1500 mm
Sekcja ze wstępnym grzaniem i chłodzeniem 1000 x 2200 x 1500 mm