SANTIAGO
Santiago to niewielki portugalski producent specjalizujący się w produktach z tuńczyka, sardynek i dorsza, zwracający szczególną uwagę na ekologię i poszanowanie środowiska. Ryby są ręcznie krojone i wkładane do puszek. Używana oliwa z oliwek jest organiczna. Także wszelkie inne dodatki pochodzą z upraw organicznych. Puszki nie są pakowane w kartonowe pudełka, posiadają jedynie minimalistyczne etykiety, pozwala to zaoszczędzić zużycie papieru o 80%. Mimo, iż nie jest to oznaczane na opakowaniach, puszki z tuńczykami posiadają certyfikat Dolphin Safe. Wszystkie produkty posiadają certyfikat CODIMACO.
WŁASNOŚCI
Piri-piri to odmiana papryki chili. Używane są nazwy piri-piri, pili-pili, peri-peri lub peli-peli. Różnice w pisowni wywodzą się z różnic językowych (nazwa piri-piri pochodzi z języka portugalskiego). Po angielsku nazywana jest bird’s eye chili.
- Skład: Tuńczyk (Katsuwonus pelamis), oliwa z oliwek, pomidory, papryka chili, sól
- Po otwarciu: Produkt gotowy do spożycia, nie wymaga wcześniejszego przygotowania.
- Masa netto: 120 g
BENEFICJA
Zdrowie. Ryby i owoce morza z puszek są zdrowe i odżywcze. Są źródłem witamin (między innymi niacyny czy kobalaminy), pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych (omega-3), związków mineralnych (fosforu, magnezu, siarki, wapnia), a także jodu. Mają niską zawartość tłuszczu.
Dieta. Ryby i owoce morza z puszek mogą być kluczowym składnikiem zbilansowanej diety. Nie są one w żaden sposób modyfikowane podczas procesu puszkowania. Mają taką samą ilość składników odżywczych. Witaminy, białka, tłuszcze, węglowodany i mikroelementy w nich zawarte nie ulegają żadnym zmianom.
Przechowywanie. Puszki z rybami i owocami morza są łatwe do przechowywania. Nie wymagają lodówki ani zamrażarki. Możliwość przechowywania w temperaturze pokojowej oszczędza energię, redukuje koszty i negatywny wpływ na środowisko naturalne.
Czas. Puszki rybami i owocami morza mogą być przechowywane przez długi czas. Mają przydatność do spożycia od 2 do 5 lat. Nawet po upłynięciu zalecanego terminu, produkt jest nadal zdrowy i może być jedzony bez żadnego ryzyka. W przypadku sercówek, okładniczek czy sardynek, im dłużej pozostają w puszkach, tym stają się smaczniejsze.
Bezproblemowość. Ryby i owoce morza z puszek są gotowe do konsumpcji bezpośrednio po otwarciu. Nie wymagają obróbki termicznej. Oczywiście mogą też być podstawą do przyrządzania nieskomplikowanych dań czy być składnikiem wykwintnych potraw.