Tuńczyk - gatunek drapieżnej ryby kostnoszkieletowej z rodziny makrelowatych. Ma mocno umięśnione ciało o wydłużonym kształcie torpedy. Jest bardzo szybki. Pływa ławicami. Długość życia tuńczyka wynosi nawet kilkadziesiąt lat.
Środowiskiem tuńczyka są wody Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego, choć bywa spotykany również w chłodniejszych wodach Morza Północnego i Morza Barentsa.
Tuńczyk jest bogaty w:
- kwasy tłuszczowe omega-3 (chronią nas przed miażdżycą, zakrzepami, cholesterolem, ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne);
- niacynę, czyli witaminę B3, która bierze udział w rozkładzie aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów w celu dostarczenia organizmowi niezbędnej mocy, hamuje działanie czynników toksycznych, monitoruje poziom cholesterolu, uczestniczy w procesie powstawania erytrocytów, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
- pełnowartościowe, łatwo przyswajalne i lekkostrawne białko;
- witaminę D3 (zmniejsza ryzyko niektórych chorób oraz przyspiesza pracę naszego metabolizmu) i B12 (uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, przeciwdziała niedokrwistości i wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego);
- wapń (główny makroelement w budowie naszego układu kostnego);
- żelazo (wchodzi w skład hemoglobiny czy mioglobiny oraz licznych enzymów metabolizmu);
- potas
Masa netto po odsączeniu wynosi 120 g.
Składniki:
- tuńczyk (Thunnus Obesus)
- woda
- sól spożywcza
* Obszar połowu: wschodnia środkowa część Oceanu Spokojnego (FAO77)
W 100 g produktu:
- energia: 419 kJ / 10 kcal
- tłuszcz: 2 g w tym kwasy nasycone: 1 g
- węglowodany: 0 g w tym cukry: 0 g
- białko: 20 g
- sól: 2,5 g
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, zalecamy przełożyć produkt wraz z zalewą do innego opakowania np. szklanego. Spożyć w ciągu 2 dni.
Producent: Marimax sp. z o.o.
Kraj pochodzenia: Ekwador
Termin przydatności do spożycia: 03/06/2025
Zapiekane muszle z tuńczykiem
Składniki:
- 12 sztuk muszelek makaronowych
- 5 łyżeczek mąki pszennej
- 2 szklanki mleka 2%
- pęczek koperku, posiekanego
- sól
- ¼ selera
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- olej roślinny
- 2 kromki białego chleba, pokruszone na kawałki
- puszka tuńczyka sałatkowego w wodzie KIER
- pół szklanki sosu ranch (przepis poniżej)
- kulka mozarelli
Sos Ranch:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- ½ łyżeczki suszonej lub świeżej pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
- ½ łyżeczki świeżego szczypiorku
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
- ½ łyżeczki suszonej cebulki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź i ostudź. W międzyczasie w małym garnku wymieszaj mąkę, mleko, koperek oraz sól na gładką masę. Doprowadź do wrzenia, gotuj aż zgęstnieje. Wlej ¼ gotowego sosu do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec muszle. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz starty seler, do miękkości. Dodaj chleb, smaż kilka minut. Dodaj odcedzonego tuńczyka, sos ranch, pokrojoną mozarellę. Dobrze wymieszaj farsz. Faszeruj muszle gotowym farszem, poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Polej gotowe muszle resztą sosu z garnka. Przykryj naczynie i piecz w temperaturze 180°C, około 20-25 min.