TRUSKAWKI OPAKOWANIE 1 KG 1000G
POCHODZENIE MAZOWSZE PIERWSZE POLSKIE Z
UPRAWY TUNELOWEJ SŁODZIUTKIE
Wartości odżywcze truskawek
W letnie upalne dni możesz cieszyć się smakiem truskawek, nawet jeśli jesteś na diecie odchudzającej – 100 gramów owoców ma tylko 33 kcal! To nie koniec dobrych informacji.
Oprócz tego, że truskawki zaliczają się do produktów niskokalorycznych, mają też niski indeks glikemiczny – a to oznacza, że po ich spożyciu stężenie glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie. Dlatego są polecane również osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Ilość energii, jaką dostarczają truskawki to jedno. Pozostaje jeszcze pytanie o to, ile białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika pokarmowego znajdziesz w tych owocach? Oto odpowiedź (zawartość poszczególnych składników została podana w przeliczeniu na 100 gramów świeżych owoców):
białko: 0,7 g;
tłuszcz: 0,4 g;
węglowodany: 5,8 g;
błonnik pokarmowy: 1,8 g;
Jak widzisz, truskawki są nie tylko niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, ale także są źródłem błonnika . Dzięki temu mają korzystny wpływ na przemianę materii, pracę jelit, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i utrzymać stężenie glukozy we krwi na prawidłowym poziomie.
Ponadto oprócz cennego błonnika truskawki zawierają witaminy oraz minerały, takie jak:
witamina C , która wzmacnia odporność i jako antyoksydant chroni Cię przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
witamina B9 , która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, a także odgrywa ważną rolę w diecie kobiet planujących dziecko i ciężarnych;
potas , czyli pierwiastek pomagający utrzymać ciśnienie krwi na prawidłowym poziomie (dlatego warto włączyć truskawki do diety, jeśli cierpisz na nadciśnienie tętnicze), a także mający pozytywny wpływ na pracę serca i mięśni szkieletowych;
mangan , o którym mówi się niewiele, co nie oznacza, że jest mało istotny – odpowiada za mocne kości, sprawną pracę układu nerwowego i ma pozytywny wpływ na płodność;
Odpowiadając na pytanie o to, dlaczego warto jeść truskawki, nie można zapomnieć również o tym, że zawierają antocyjany, fitoncydy, czy kwasy organiczne (do których zalicza się kwas elagowy znany ze swoich prozdrowotnych właściwości). Są to związki, które wspierają układ odpornościowy, wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Świeże warzywa i owoce wysyłamy od poniedziałku do czwartku, aby uniknąć leżakowania przez weekend na magazynach firm kurierskich