W związku z dużą ilością zamówień czas oczekiwania na wysyłkę wynosi 30 dni roboczych. Prosimy wziąć to pod uwagę przed dokonaniem zakupu.
Sadzonki znajdują się w doniczkach i do czasu wysyłki są pielęgnowane w Naszej szkółce.
Na tej aukcji kupujecie Państwo:
Sadzonki truskawek najlepszych 5 odmian owoce przez 5 miesięcy!
Pakiet 5 szt sadzonek w doniczkach
Można je sadzić do dużych donic lub skrzynek albo na działce - i cieszyć się owocami od czerwca do października!
Stan: sadzonki w doniczce P9 - pięknie ukorzenione
Owoce: duże, bardzo atrakcyjne, o jasnoczerwonym, atrakcyjnym wyglądzie i smaku przypominającym poziomki
Plenność: bardzo duża
Pora owocowania: od czerwca aż do jesieni – w praktyce do pierwszych mrozów
Uprawa: w gruncie, pod osłonami i w donicach (np. na balkonie)
Pakiet 5 sadzonek w doniczkach P9 zawiera następujące odmiany (w kolejności dojrzewania owoców):
- HONEOYE - to byliny o bardzo krótkich pędach i liściach, lecz silnym, mocno rozwiniętym systemie korzeniowym. Rośliny mają pokrój luźny, lekko rozłożysty. Wiosną, w maju, pojawiają się obupłciowe kwiaty, a po mniej więcej miesiącu (przełom maja i czerwca) zaczyna się dojrzewanie owoców. Kwiaty wyrastają poniżej liści, przez co są bardziej chronione przed przymrozkami. Owoce są średniej wielkości, jędrne, bardzo smaczne. Po kwitnieniu zaczynają wyrastać rozłogi, na których po owocowaniu wykształcają się młode rośliny służące do wegetatywnego rozmnażania. Honeoye wytwarza niewiele rozłogów.
- KENT - jest wczesną odmianą pochodzenia kanadyjskiego, otrzymaną w 1981 r. dzięki skrzyżowaniu mieszańca Redgauntlet x Tioga z odmianą Raritan. Dzięki wysokiej plenności, smacznym, deserowym owocom i dużym zdolnościom adaptacyjnym Kent od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich ogródkach działkowych i na plantacjach towarowych.Kent plonuje bardzo obficie. Wydaje owoce średnie bądź duże, z tendencją do drobnienia pod koniec zbiorów. Truskawki mają sercowaty lub szerokostożkowaty kształt i bardzo błyszczącą, czerwoną skórkę. Pod kielichem występuje wypustka o nieco jaśniejszej barwie, dzięki czemu łatwo oddzielić go od owocu. Bardzo jędrny, czerwony miąższ truskawek Kent jest soczysty i smaczny. Owoce nadają się do zbioru w połowie czerwca i dobrze znoszą transport.
- POLKA - charakteryzują się średnio silnym wzrostem oraz obfitym ulistnieniem. Blaszki liściowe o głęboko ząbkowanych brzegach zawijają się lekko do góry, a kwiatostany znajdują się zazwyczaj pod liśćmi. Polka należy do najplenniejszych odmian truskawki – każdego roku rodzi duże bądź średnie owoce, wyrównane pod względem wielkości. Przybierają one sercowaty lub szeroko stożkowaty kształt, a ich błyszcząca skórka jest intensywnie czerwona i jedynie na wierzchołku ma jaśniejszą barwę. Ciemnoczerwony miąższ dojrzałych truskawek cechuje się doskonałym smakiem – jest aromatyczny, słodki i bardzo soczysty. Owoce zbiera się zazwyczaj od połowy czerwca. Nadają się zarówno do spożycia na surowo, jak i do przetwórstwa oraz mrożenia.
- PANDORA - odmiana deserowa, ale ze względu na ładne i jednolite wybarwienie oraz wyrównany kształt mogą być wykorzystywane w przetwórstwie i zamrażalnictwie. Bardzo późna pora dojrzewania owoców umożliwia przedłużenie zbioru truskawek uprawianych w gruncie. Jedna z najsmaczniejszych odmian truskawki. Wykazuje odporność genetyczną na choroby korzeni, jest dość odporna na szarą pleśń, białą i czerwoną plamistość liści.
- OSTARA (odmiana powtarzająca owocowanie) - Holenderska odmiana powtarzająca, bardzo plenna, o długim okresie dojrzewania - plonuje wiosną a następnie powtarza plonowanie od połowy lipca aż do jesieni (w praktyce do pierwszych mrozów), ponadto im bliżej jesieni tym jest plenniejsza. Wzrost dość silny, pokrój rośliny rozłożysty i niezbyt zwarty. Owoce sercowate, dość miękkie, jasno czerwone, błyszczące, atrakcyjne w wyglądzie, miąższ w przekroju jasny, soczysty, miąższ bardzo smaczny, aromatyczny, soczysty, w smaku przypominający poziomkę, w przekroju jasny. Roślinę warto zabezpieczyć, może spełniać funkcje dekoracyjne jako truskawka szpalerowa lub wisząca, może być uprawiana na zbiór opóźniony pod osłonami lub w gruncie.
Rośliny pochodzą z naszej Polskiej Szkółki!
Są pod stałym nadzorem Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Posiadają paszport UE i etykietę.
UWAGA!
Zdjęcia są autentyczne i pochodzą z naszej szkółki i plantacji - są naszą własnością - zabraniamy ich kopiowania!
Po niżej zdjęcia sprzedawanych sadzonek w okresie pełnej wegetacji.
Oto kilka pomysłów jak wsadzić nasze sadzonki :)
Stanowisko uprawy truskawek
Truskawki są niskimi bylinami zielnymi, nadającymi się do uprawy w większości ogrodów, zarówno w gruncie jak i w pojemnikach.
Aby uprawa truskawek na działce miała szansę powodzenia, należy przede wszystkim wybrać właściwe stanowisko dla tych roślin. Najlepszy wzrost i owocowanie truskawek uzyskuje się na stanowiskach słonecznych (w cieniu słabiej kwitną i owocują, owoce nie są tak aromatyczne i słodkie) oraz glebach żyznych, zasobnych w próchnicę, dostatecznie przewiewnych, o uregulowanych stosunkach wodnych. Złe są gleby ciężkie, zlewne i podmokłe. Optymalne pH gleby dla truskawki wynosi od 5,5 do 6,2. Na glebach bardziej kwaśnych i zasadowych truskawki gorzej rosną i owocują.
Dobierając odpowiednie stanowisko uprawy dla truskawki, warto też zwrócić uwagę na rośliny rosnące obok. Nie powinno się uprawiać truskawek koło krzewów malin i jeżyn, a także grządek z ogórkami i warzywami kapustnymi, gdyż rośliny te niekorzystnie wpływają na wzrost truskawki.
Warto natomiast sadzić obok truskawek (np. na obwodzie grządki z truskawkami) czosnek i cebulę, które pomagają chronić truskawki przed szarą pleśnią.
Dobór stanowiska i przygotowanie gleby
Truskawki można uprawiać na różnorodnych terenach - równinnych i pagórkowatych. Najlepiej udają się na glebach lekko kwaśnych (pH 5,5-6,0) piaszczysto-gliniastych i gliniasto - piaszczystych.
Przed założeniem plantacji należy zlikwidować chwasty trwałe (perz, oset, powój).
Nie należy zakładać plantacji na ugorach, łąkach, truskawkach. Najlepsze przedplony to: rzepak, gorczyca, groch, wyka oraz mniej dobre zboża. Następnie należy glebę nawieźć obornikiem lub kompostem ewentualnie wysiać dedykowane dla truskawek nawozy mineralne.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE TRUSKAWEK:
Owoce truskawek nadają się do spożycia na surowo, a także są doskonałe na mrożonki, dżemy i konfitury.
Zawierają dużo witamin i minerałów a także pektynę, rozpuszczalny w wodzie błonnik, obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne.
Liczne zalety truskawek powodują, iż warto spróbować uprawy truskawek na działce.
Truskawki cieszą się dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na swój smak i aromat, który doskonale pasuje do deserów, owocowych i wytrawnych sałatek czy orzeźwiających smoothie. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo witamin i liczne właściwości upiększające.
Witaminy, minerały i wartości odżywcze w truskawkach
Co kryją w sobie te owoce? 100 g truskawek i ich wartości odżywcze: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.
Zastosowanie truskawek ze względu na ich właściwości i wartości odżywcze
Napary z liści truskawek stosowane były w medycynie ludowej już od dawna i służyły leczeniu takich schorzeń, jak: niedokrwistość, kamica żółciowa, szkorbut czy anemia. Współcześnie nauka potwierdziła skuteczność tego specyfiku.
Zewnętrznie stosuje się owoce rozgniecione, a także truskawkowy sok w przypadkach zaniedbanej egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom. Świeże i nagrzane liście przykłada się do ran i wrzodów. Herbatka z liści i kwiatów truskawki wskazana jest przy przeziębieniach.
Prozdrowotne właściwości truskawek
- Choć wydaje się to nieprawdopodobne, truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe!
- Ponadto zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i B2 oraz witaminę PP, która m.in. utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego.
- W truskawkach znajdziemy również bogactwo soli organicznych, wpływających na poprawę przemiany materii i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.
- Zawarty w truskawkach wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
- Owoce te posiadają także właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny - enzymu, który odpowiada za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.
- Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają korzystnie na cerę i włosy.
- Truskawki wspomogą także walkę z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.
- Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik: fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
- Jedzenie truskawek można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę.