Zestaw nr4 owoców liofilizowanych 100 gram
Letnie owoce zamknięte w opakowaniu by cieszyć się ich smakiem cały rok!
Proces liofilizacji polega na całkowitym odwodnieniu produktów, ich smak zostaje mocno wyostrzony nie zmieniając zanadto przy tym kształtu owoców. Znajdzie się dla nich szereg zastosowań w kuchni, od owsianek i koktajli, przez wypieki do dań wytrawnych.
Truskawki liofilizowane (kostka)
Truskawki są owocami bogatymi w witaminę C, potas, kwas foliowy i błonnik. To wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które wspomagają codzienne funkcjonowanie organizmu. Jedna filiżanka pokrojonych, świeżych truskawek lub 166 g zawiera szereg ważnych składników odżywczych w następujących ilościach:
kalorie: 53 kcal,
białko: 1,11 g,
węglowodany: 12,75 g,
błonnik: 3,30 g,
wapń: 27 mg,
żelazo: 0,68 mg,
magnez: 22 mg,
fosfor: 40 mg,
potas: 254 mg,
witamina C: 97,60 mg,
witamina K: 3,7 mg,
folian: 40 mikrogramów (mcg),
witamina A: 28 jednostek międzynarodowych (IU).
Oprócz witaminy C, truskawki zawierają szereg innych przeciwutleniaczy, a dokładnie przeciwutleniaczy polifenolowych, które obejmują flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany, garbniki i stylbeny. Każda z kategorii polifenoli zawiera ogromną różnorodność przeciwutleniaczy, z których większość ma również właściwości przeciwzapalne.
Oprócz witaminy C i zróżnicowanej zawartości polifenoli, truskawki dostarczają nam innych kluczowych przeciwutleniaczy i przeciwzapalnych składników odżywczych. Truskawki są doskonałym źródłem manganu - minerału, który odgrywa kluczową rolę jako przeciwutleniacz jako kofaktor enzymu dysmutazy ponadtlenkowej. I chociaż truskawki nie są pożywieniem wysokotłuszczowym, zawierają nasiona, które służą jako dobre źródło kwasu alfa-linolenowego z kwasów tłuszczowych omega-3. W truskawkach znajdują się także niewielkie ilości karotenoidów, zwłaszcza luteiny i zeaksantyny.
Produkty liofilizowane są wysoce higroskopijne. Po otwarciu opakowania z liofilizatem, w celu dalszego przechowywania pozostałego w opakowaniu produktu należy takie opakowanie szczelnie zamknąć, chroniąc przed dostępem powietrza i wilgoci.
Owocki pakowane są co 2 tygodnie i na bieżąco dostarczane. U nas produkt nie leży bo tak smaczny i zdrowy, że migiem znika :)
Smacznego :)