Oferuje Panstwu: Kmin i jeden moja prywatne przepis :
Z tymi znakomitymi przyprawami łatwo i szybko można przyrządzić zdrowe i przepyszne egzotyczne danie.
- Np.: 1kg piersi kurczka pokroić w kostke,
- dodać pokrojoną w paseczki cebulę,
- dwa zmiażdżone ząbki czosnku,
- 1 plasterek świeżego imbiru, jeżeli nie macie świeżego to szczypta imbiru w proszku
- 2 szt świeżego pomidora pokroić w kostkę
- Śmietana 18 %
Na rozgrzany olej wrzucić 2 -4 szt zielonego kardamonu, dorzucić cebulę chwilę smażyć pilnować aby się nie spaliła, kiedy cebula ładnie się zeszkli dołożyć pomidory, po 3 -4 minutach dołożyć czosnek i imbir oraz łyżeczkę kminku mielonego, szczypta garam masala oraz szczypta kolendry mielonej, szczypta curry , szczypta kurkuma jeżeli, lubicie zjeść na ostro to można dodać szczyptę czerwonego chili.
Chwilę to wszystko razem poddusić i gdy aromat będzie naprawdę oszałamiający dołożyć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć 5-6 minut w sosie, poczym dolać szklankę ciepłej wody . i dusić ok.20 minut Do momentu gdy sos zgęstnieje, zaprawić śmietaną.
Podawać z ryżem
Smacznego
Kmin Rzymski używana w kuchni meksykańskiej i chilijskiej, w Afryce Północnej, w zachodnich Chinach, Indiach oraz na Bliskim Wschodzie. Ma ona lekko ostry, odświeżający smak i nadaje bardzo ciekawy aromat daniom mięsnym.
Jest składnikiem większości curry i wielu pikantnych mieszanek przyprawowych i jest stosowany jako dodatek do gulaszu, do potraw grillowanych - zwłaszcza jagnięciny oraz dań z kurczaka. Dzięki kminkowi zwykły ryż, fasola oraz niektóre ciasta mogą zyskać wiele. Małą ilość tej przyprawy można z powodzeniem dodać do bakłażana i dań z fasoli. Kumin jest stosowany głównie tam, gdzie ceni się dobrze doprawione potrawy – głównie w Indiach, na Dalekim i Bliskim Wschodzie, a także w kuchni meksykańskiej, portugalskiej i hiszpańskiej. Kumin pochodzi z Egiptu, w dzisiejszych czasach rośnie w większości ciepłych krajów, zwłaszcza w Indiach, Północnej Afryce, Chinach i Ameryce. Przyprawa ta jest szczególnie związana z Marokiem, gdzie przechadzając się ulicami miasta można wyczuć jej zapach. Kumin był znany Egipcjanom już V wieków temu, czego potwierdzeniem jest fakt, iż jego nasiona zostały znalezione w najstarszych egipskich piramidach. Rzymianie i Grecy używali go w celach leczniczych i kosmetycznych, aby nadać rumieńców bladej cerze.