Triphala - 1 litr
Używany przez ponad 2000 lat, Triphala jest podstawą medycyny ajurwedyjskiej.
W Indiach uważany jest za największy i najbardziej uniwersalny ze wszystkich preparatów ziołowych.
Jelita to drugi mózg.
1 LITR
Czym jest triphala ?
Triphala w płynie - to w 100% naturalny sok z dziko rosnących (eco) i ręcznie zbieranych owoców.
Ten wyjątkowy sok nie zawiera żadnych sztucznych składników, konserwantów, wody, aromatów czy cukru.
Triphala w płynie powstaje według zasad ajurwedy. Nie powstaje z proszku, suszu czy metody liofilizacji.
Wielu specjalistów zwraca dziś szczególną uwagę na stan naszych jelit i prawidłową wagę ciała. Od tego zależy nasze zdrowie i życie.
Skład:
Triphala to wyjątkowa mieszanka trzech wspomagających się wzajemnie roślin - Amla 33,33% , Bibhitaki 33,33% i Haritaki 33,33%.
Wspiera funkcjonowanie jelit, poprawia trawienie oraz pomaga chronić wątrobę (Bibhitaki).
Triphala jest jednym z najważniejszych suplementów ajurwedyjskich i działa korzystnie na cały przewód pokarmowy.
Ze wszystkich dostępnych Triphali na rynku, największą skuteczność wykazuje Triphala w płynie,ponieważ jako jedyna zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości.
Triphala zawiera kwas galusowy, kwas elagowy i kwas chebulinowy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zawiera także flawonoidy i polifenole, które mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe.
Kiedy patrzysz na trzy owoce osobno lub całą trójkę, korzyści naprawdę wydają się nie mieć końca, ale powiem ci o najważniejszych przyczynach, które warto rozważyć, dodając ten pradawny środek do swojego arsenału suplementów.
Triphala - Aby żyło się lekko!
Amalaki:
• przyjazny dla żołądka
• pomaga utrzymać prawidłowe funkcje jelit
• wspomaga trawienie
• wspiera i utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego
Tzw. Amla (Indian Gooseberry, Emblica officinalis) związana jest z ajurwedyjską energią “PITTA” oraz żywiołem ognia. Ma bardzo gorzki i kwaśny smak.
Bibhitaki:
• wspiera libido
• pomaga chronić wątrobę
• wspiera perystaltykę jelit
• wspiera trawienie i wydalanie
• pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
• pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi
Tzw. Beheda (Bellirica Myrobalan) związana jest ajurwedyjską energią “KAPHA” oraz żywiołem ziemia – woda. Ma słodko – gorzki i bardzo cierpki smak.
Haritaki:
• wspomaga ruch jelit
• ożywia ogień trawienny
• pomaga w prawidłowym trawieniu
• pomaga zrównoważyć poziom trawienia
• pomaga w utrzymaniu regularnej pracy jelit
• pomaga w zachowaniu funkcji przewodu pokarmowego
• wspiera wiele aspektów funkcji przewodu pokarmowego
• pomaga utrzymać przewód pokarmowy wolny od pasożytów
• pomaga zrównoważyć i utrzymać regularność wypróżnień
Tzw. Harada (Chebulic Myrobalan) związana jest z ajurwdyjską energią “VATTA” oraz żywiołem powietrza. Ma sześć ajurwedyjskich smaków w których najbardziej wyczuwalny jest gorzki.
Składniki owoców Bibhitaki i Haritaki wspomagają pracę jelit i pobudzają je do szybszego trawienia. Dzięki czemu resztki pokarmu nie zalegają w jelitach.
Kiedy patrzysz na trzy owoce osobno lub całą trójkę, korzyści naprawdę wydają się nie mieć końca, ale powiem ci o najważniejszych przyczynach, które warto rozważyć, dodając ten pradawny środek do swojego arsenału suplementów.
Komponenty zakładów Triphala
Triphala wywodzi się z następujących trzech owoców: amla, haritaki i bibhitaki.
AMLA ( Emblica officinalis ) jest powszechnie znana jako indyjski agrest i od stuleci jest jednym z najbardziej cenionych odmładzających Ayurveda. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C i jest stosowany samodzielnie lub w połączeniu z innymi roślinami w leczeniu przeziębienia i gorączki oraz jako środek moczopędny, trawienny, przeczyszczający, tonik wątrobowy, wzmacniający i przeciwzapalny. Chociaż jest użyteczny dla wszystkich dosh, mówi się, że jest szczególnie skuteczny w równoważeniu Pitha.
HARITAKI lub Harada ( Terminalia chebula ) jest również nazywany tybetańskim "królem medycyny". Haritaki jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie w Indiach i Iranie, aby leczyć różne problemy zdrowotne, w tym zaparcia , otępienie i cukrzycę. Działa również przeciwzapalnie i uspokajająco do Vata dosha.
BIBHITAKI ( Terminalia bellirica ) to kolejny potężny pradawny odmładzacz o właściwościach odtruwających. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej przy wspomaganiu leczenia cukrzycy, nadciśnienia i reumatyzmie. Ten owoc znany jest z korzyści dla dosha znanego jako Kapha.
Opis produkcji:
Owoce zbierane są w lasach i innych miejscach, w których rosną dziko. Po zerwaniu owoce trafiają do zakładu produkcyjnego, gdzie są myte i oczyszczane, a następnie pozostawione do osuszenia i dojrzewania w specjalnej hali z otwieranym dachem umożliwiającej dojrzewanie w słońcu. Po zakończeniu procesu dojrzewania owoce te są wprowadzane do maszyny rozdrabniającej i wyciskającej sok. Tutaj oddzielane sąpestki, a zbierany sok przechodzi przez specjalne filtry odpowiadające wymogom chromatografii cienkowarstwowej (HPTLC & HPLC) i dostaje się do aparatury pasteryzującej.
Pasteryzacja przebiega w bardzo szczególny sposób według prastarego Ajurwedyjskiego sposobu, w którym sok jest pasteryzowany w czterech różnych temperaturach pomiędzy 45°C a 55°C, a następnie w temperaturze 85 °C przez 35 sekund, a cały proces trwa mniej niż 2 minuty. Z kolei w urządzeniu butelkującym butelki nagrzewane są do około 70°C - 80°C i napełniane sokiem, po napełnieniu są odstawiane do ostygnięcia. Z każdej partii pobiera się próbki produktu i wysyła do badań laboratoryjnych. Dopiero po otrzymaniu pozytywnych wyników zastosowanych testów partia produktów jest wysyłana do Polski. Ten specjalny proces pozwala w naturalny sposób zachować sok w 100 % w naturalnym stanie bez potrzeby dodawania jakichkolwiek konserwantów. Dzięki zastosowaniu tej technologii produkcji, firma nie używa żadnego rodzaju chemicznych substancji zarówno konserwantów jak i dodatków smakowych, dzięki czemu nasz sok pozostaje tak naturalny jak to tylko możliwe. Pestycydy mogą występować w tych owocach, które są uprawiane przemysłowo na plantacjach. W przypadku soku Triphala firmy Ayurvitta owoce rosną dziko w nieskażonych naturalnych warunkach.
Użyć: Zalecana dzienna porcja 30 ml 2 x dziennie, przed jedzeniem. Kobiety w ciąży i karmiące po konsultacji z lekarzem. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Informacje dodatkowe: Po otwarciu przechowywać w lodówce. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. WSTRZĄSNĄĆ PRZED UŻYCIEM!
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Ze względu na zawartość naturalnych składników - kolor, zapach i smak poszczególnych partii soku może się różnić. Nie ma to żadnego wpływu na jakość i działanie soku. Występujący osad jest zjawiskiem naturalnym.
Bez dodatku konserwantów!
Wyprodukowano w Indiach
Skład w dziennej porcji (60 ml): Amla 60 mg, Bibhitaki 30 mg, Haritaki 30 mg (Sok z Amla 33,33%, Bibhitaki 33,33%, Haritaki 33,33%)
Zawartość netto: 1 litr (butelka plastikowa)
*******************************************************************************************************************************************************************************
Dodatkowe informacje potwierdzające właściwości i zastosowanie Triphala:
Moc Triphala potwierdzona w badaniach naukowych!
Link do artykułu ---> http://www.ayurvitta.eu/pl/n/15
Sok Triphala "Panaceum Ajurwedyjskie"
Link do artykułu ---> http://www.ayurvitta.eu/pl/n/16
Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.
Zapraszamy na pozostałe aukcje sklepu Równowaga-Ochrona.
Jesteśmy również na FB, Instagramie.
Amalaki - indyjski agrest. Największa dawka witaminy C.
Na eventach oraz targach Triphala cieszy się wyjątkową popularnością.
Jestem dietetykiem, naturopatą, instruktorem jogi. Od lat fascynuje mnie mądrość tej starożytnej medycyny. Staram się dzielić wiedzą o ajurwedzie, którą sama stosuję.