Opis produktu-Triphala firmy Dabur-60tabl.ważność do IX2017r.
TRIPHALA jest mieszanką trzech rodzajów owoców: Behada (Bibhitaki, Terminalia bellirica), Harada (Haritaki, Terminalia chebula) i Amla (Amalaki, Emblica officinalis).
TRIPHALA wspaniale oczyszcza i odtruwa na najgłębszych poziomach organicznych bez wyczerpania rezerw organizmu. Uznawana jest za jeden z najbardziej wartościowych preparatów ziołowych na świecie.
Nie uzależnia jelit ani żołądka, pomaga utrzymać ogólny dobry stan zdrowia poprzez harmonizację funkcji trawiennych i oczyszczenie żołądka. Ma bezpieczne działanie lekko przeczyszczające, gdy przyjmowana jest w zalecanych dawkach.
W słynnej starożytnej księdze Charaka Samhita stanowiącej fundament i podstawę ajurwedyTRIPHALA jest przedstawiona jako nektar, który pomaga w osiągnięciu długiego życia oraz lekarstwo na prawie wszystkie choroby, jakie istnieją na naszej planecie. Według ajurwedy składniki TRIPHALI to najcenniejsze zioła, które wspomagają zdrowie i długowieczność.
Współcześnie prowadzone badania naukowe oraz kliniczne, które wydają się potwierdzać niezwykłe właściwości TRIPHALI.
Regularne przyjmowanie TRIPHALI pomaga unormować apetyt, wspomaga prawidłowe trawienie, zwiększa wytwarzanie czerwonych ciałek krwi i poziom hemoglobiny a także skutecznie likwiduje niepotrzebne zapasy tłuszczu zgromadzone w organizmie.
Triphala działa jako środek, który przyczynia się do proliferacji (szybkiego namnażania się) pożytecznych bakterii, które są niezbędne dla prawidłowego trawienia w jelitach. Jest to również bardzo przydatne w hamowaniu zakażenia w organizmie i oczyszczaniu krwi z toksyn.
Jako najważniejsze korzyści ze stosowania TRIPHALI wymienia się:
– oczyszczenia jelita grubego
– oczyszczenie jelit
– zwiększenie przepustowości dróg żółciowych
– poprawa ruchów perystaltycznych
– unormowanie pracy dróg moczowych
– ochrona wątroby
– ochrona nerek.
Wskazania do przyjmowania TRIPHALI to przede wszystkim:
– zaburzenia trawienia
– częste zaparcia
– nadkwasota
– bóle głowy
– zakażenia i stany zapalne w organizmie
– zanieczyszczenie krwi
– ogólne osłabienie organizmu
– problemy związane z oczami np. zaćma
– pasożyty lub robaki w układzie pokarmowym
– zapalenie jelita grubego
– bębnica (nadmierne gromadzenie gazów i płynów w jelitach)
– wysoki poziom cholesterolu
– zespół jelita drażliwego
– uchyłki jelit
– zaburzenia trawienia związane z podeszłym wiekiem.
Sposób użycia:
1 do maksymalnie 3 kapsułek dwa razy dziennie podczas lub po posiłku poleca się popić ciepłą wodą lub mlekiem. Zaleca się rozpoczęcie przyjmowania od jednej kapsułki dwa razy dziennie.
Niezalecana dla kobiet w ciąży.l Triphala jest jedną z najczęściej stosowanych mieszanek ziołowych w medycynie ajurwedyjskiej. Jej nazwa oznacza „trzy owoce”
l Jej lecznicze właściwości przypisuje się obecności pięciu spośród sześciu smaków wyróżnianych w ajurwedzie.
l Głęboko i trwale oczyszcza wszystkie tkanki organizmu.
l Działa lekko przeczyszczająco i dokładnie oczyszcza układ pokarmowy. Nie powoduje uzależnienia.
l W przypadku problemów z trawienie można na noc rozpuścić jedną łyżeczkę triphali w zimnej wodzie i tak przygotowany napój spożyć zaraz po przebudzeniu.
l Najsilniej działa przyjmowana w formie tabletek lub kapsułek.
l Jeśli sama triphala okazuje się niewystarczająca do pobudzenia pracy jelit, należy zastosować mocniejsze zioła. Dobrze sprawdza się choćby rabarbar (Rheum palmatum).