HMB, czyli silny antykatabolik poprawiający energetykę wysiłkową kosztem znienawidzonego tłuszczu!
Jak powstaje HMB i dlaczego jest silnym antykatabolikiem
HMB to związek będący efektem przemian jednego z aminokwasów rozgałęzionych – leucyny. W większości badań, stwierdza się pozytywne działanie HMB w zakresie hamowania katabolizmu, stymulowania wzrostu beztłuszczowej masy ciała, poprawy siły i wytrzymałości. Działanie antyktaboliczne HMB trec wynika z prostej zasady, że skutecznym sposobem na zahamowanie katabolizmu jest wysycenie mięśni aminokwasami i ich metabolitami.
Przeciwnicy suplementów są przekonani, że odpowiednio zbilansowane żywienie jest w stanie dostarczyć wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm. Niestety w przypadku HMB to się nie sprawdza.
HMB powstaje z aminokwasu leucyny. Jednak szlak syntezy HMB z leucyny nie jest chętnie aktywowany przez ustrój. Organizm, kierując się własną hierarchią potrzeb, jeżeli podejmuje się katabolizmu leucyny przekształca ją w substraty, które może wykorzystać w wspieraniu tlenowej energetyki komórkowej. Chcąc dostarczyć do organizmu pożądaną dawkę HMB, która wynosi około 3 g, musielibyśmy przyjąć 60 g samej leucyny!
Ustrój człowieka jest w stanie wyprodukować tylko 0, 3 – maksymalnie 1 g HMB. Niestety nie jest to dawka, która byłaby w stanie powstrzymać oręże kataboliczne. Jeżeli chcesz doświadczyć realnych efektów działania tego związki sięgnij po HMB trec, chrakteryzujące się maksymalnym stężeniem tej substancji antykatabolicznej.