OWIES
Owies to rodzaj roślin należących do rodziny wiechlinowatych, który obejmuje 35 gatunków, głównie uprawnych. W stanie dzikim można go spotkać w basenie Morza Śródziemnego i Azji Środkowej. W Polsce jedynym jego dzikim okazem jest chwast - owies głuchy. Typowy przedstawiciel gatunku to owies zwyczajny. Największe pola uprawne owsa znajdziemy w Europie, Ameryce Północnej i Azji Zachodniej. W naszym kraju, po pszenicy i życie, jest on trzecim zbożem pod względem powierzchni uprawy. Ze względu na niewielkie wymagania klimatyczne i glebowe, dobrze rozwija się zarówno w górach, jak i na lekkich, nizinnych glebach.
Uprawa
1. Nasiona owsa wsypać do pojemnika (szklanka, kubek) i zalać wodą o temperaturze pokojowej. Pozostawić na kilka godzin, maksymalnie 24h.
2. Plastikową doniczkę ustawić na podstawce i wypełnić ziemią.
3. Namoczone nasiona równomiernie wyłożyć na ziemi tak aby całkowicie ją przykryć (nasion nie przykrywać ziemią)
4. Nasiona podlewać często, małymi dawkami wody tak aby nie "pływały". Nie dopuścić do całkowitego wysuszenia.
5. Wykiełkowane roślinki podlewać bezpośrednio do ziemi (nie sprywkiwać), zmniejszy to prawdopodobieństwo powstania grzyba.
Roślinę ustawić w w miejscu nasłonecznionym z dostępem do świeżego powietrza.