Traszka Waltla (Pleurodeles waltl) - przedmiotem aukcji jest traszka o barwie ciemnej. Wielkość traszek to 6-8 cm długości.
Nie wymaga dokumentu CITES.
Pochodzenie - hodowla (Polska).
W sklepie mieszkają młode osobniki, około 7-8cm długości ciała.
Opis gatunku:
Największy płaz ogoniasty Europy - dorasta do 25cm długości.
Traszki Waltla w naturze zamieszkują zarośnięte, wolno płynące wody na Półwyspie Iberyjskim, oraz na niewielkich obszarach Maroka. Co niezwykłe wśród płazów, dobrze znoszą wodę lekko zasoloną.
Zwierzęta o nocnym trybie życia, ale karmione za dnia są aktywne także w dzień.
Traszki pirenejskie są zwierzętami łatwymi w hodowli i odpornymi, nie są agresywne wobec siebie i nadają się nawet dla początkujących terrarystów.
Warunki hodowli:
Akwaterrarium z możliwością wyjścia na ląd (jest też możliwe trzymanie w akwarium gęsto obsadzonym roślinnością - traszka musi mieć możliwość swobodnego zaczerpnięcia powietrza). Traszki Waltla wprawdzie większość czasu spędzają w wodzie, ale muszą mieć możliwość wyjścia "na suche" jeśli będą miały na to ochotę. Takim "lądem" może być także pływająca wysepka - np. z kawałka kory. Zbiornik nie musi być duży - np. 60x30x30cm dla kilku osobników.
Filtracja wody wskazana. Traszki źle reagują na wysoki poziom azotanów - niezbędna jest także regularna podmiana wody.
Temperatura: traszka jest słabo ciepłolubna, temperatura wody nie powinna przekraczać 24°C (stosowanie grzałki jest więc zbędne). Zimą, jeśli to możliwe, warto obniżyć ją do poziomu 10-12°C. Ogrzewanie i oświetlanie terrarium nie jest konieczne.
UWAGA - powszechną praktyką jest łączenie traszek Waltla z rybami - ale jest to zły pomysł. Ryby stresują traszki, zaś mniejsze rybki (wielkości neona czy gupika) zostaną prędzej czy później zjedzone. Najlepsze towarzystwo dla traszek to ślimaki wodne - będą pomagać utrzymać czystość w zbiorniku wodnym.
Pokarm:
Traszka pirenejska to mięsożerca jak wszystkie płazy. Akceptuje bez problemu martwy pokarm. Podajemy żywą i mrożoną ochotkę, larwy wodzienia (szklarka), dżdżownice, skrobane serca wołowe, larwy mola barciaka, stonogi. Staramy się aby pokarm był jak najbardziej urozmaicony!