Traganek alternatywą dla żeń-szenia?
Ta stosunkowo mało znana w naszej szerokości geograficznej roślina coraz bardziej znajduje zastosowanie w herbatkach i suplementach wzmacniających odporność. Traganek należy do roślin motylkowych, a dokładniej do rodziny bobowatych.
Jego odmiany różnią się kolorem kwiatów i wysokością, wszystkie mają natomiast pierzasto ułożone listki i drobne strączki. Traganek występuje głównie na Dalekim Wschodzie, gdzie od wieków korzystała z niego tradycyjna medycyna. Jako że polecany jest dla wzmocnienia witalności, kojarzyć się może z żeń-szeniem. Jego działanie jest jednak nieco inne.
Korzeń traganka – właściwości adaptogenne
Najcenniejszym surowcem zielarskim z tej rośliny jest korzeń. Zawiera on wiele związków organicznych wpływających na zdrowie człowieka, dzięki czemu:
- traganek jest znakomitym adaptogenem, poprawiającym odporność na stres i zdolność przystosowania się organizmu do otaczających go warunków
- wzmacnia wytrzymałość i dodaje energii
- wspiera działanie układu odpornościowego, wzmacnia reakcję organizmu na szkodliwe czynniki
- wspomaga również pracę wątroby i układu moczowego
- obniża ciśnienie krwi i wzmacnia serce
- dostarcza duże ilości antyoksydantów
Dla kogo traganek? Herbata dla zestresowanych
Współczesne tempo życia i jego środowisko generują wiele sytuacji, w których przydać się może herbata z traganka. Ułatwi ona niwelowanie skutków stresu, do których zaliczają się nadciśnienie, wzrost ilości wolnych rodników (i zwiększona na nie podatność), osłabienie odporności i przewlekłe zmęczenie.
Przy czym dotyczy to zarówno stresu psychicznego – tego, który przychodzi nam na myśl zwykle jako pierwszy – jak i nadmiernego wyczerpania i wyeksploatowania organizmu. Chińczycy wierzą, że traganek przywraca prawidłowy przepływ energii chi i uruchamia siły naprawcze ludzkiego ciała.
Zastosowanie i sposób użycia
Przed przygotowaniem zdrowotnego napoju dobrze jest go na bieżąco zmielić. Wówczas więcej substancji aktywnych zostanie uwolnione do roztworu. W takiej postaci można również dodać go do posiłków lub zjadać pomiędzy nimi. Optymalna jednorazowa porcja traganka to (zależnie od potrzeb i od masy ciała) 0,5-2g.
Odwar przygotowuje się z łyżki traganka zalanej szklanką wody i gotowanej przez 10 minut. Zjadać lub wypijać należy taki suplement 4 razy dziennie. Traganek ze względu na sposób pobudzenia układu odpornościowego nie jest wskazany przy chorobach autoimmunologicznych – zamiast złagodzić, może zaostrzyć ich przebieg.
Informacje dodatkowe:
- Stosowanie: W takiej postaci można dodawać go do posiłków lub zjadać pomiędzy nimi. Optymalna jednorazowa porcja traganka to (zależnie od potrzeb i od masy ciała) 0,5-2g.
- Skład towaru: 100% traganek korzeń cięty (Astragalus membranaceus).
- Kraj pochodzenia: Chiny
- Sposób użycia: dodatek do napojów lub potraw, napar
- Część rośliny: korzeń
- Przeciwwskazania: Nie należy stosowac w przypadku chorób autoimmunologicznych. Osłabia działanie immunosupresantów, dlatego nie należy go przyjmować jednocześnie z takimi lekami. Nie należy stosować podczas ciąży i karmienia
- Opis towaru: Traganek - cudowne zioło dalekiego wschodu. Jest zaliczany do surowców adaptogennych, czyli surowców zielarskich, których przyjmowanie ułatwia przystosowanie organizmu do niesprzyjających warunków środowiska zewnętrznego.
* UWAGA - kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.