Traganek
Astragalus membranaceus
Producent: Nanga
Forma: korzeń mielony
Pojemność: 250 g
Kraj pochodzenia: Chiny
Skład: Korzeń traganka 100%
Stosowanie: Pół łyżeczki mielonego korzenia spożywać 3-4 razy dziennie po wymieszaniu z gorącą wodą.
Przeciwwskazania: Nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i laktacji.
Traganek błoniasty (Astragalus membranaceus) – roślina należąca do rodziny bobowatych, o owalnych liściach i groniastych kwiatach, wytwarzająca owoce w postaci strąków. Naturalnym rejonem jego występowania są Chiny oraz Mongolia. Uprawiany jest również w Japonii i Korei. Podstawowym pozyskiwanym surowcem zielarskim jest korzeń, bogaty w saponiny triterpenowe i ich pochodne, a także takie substancje czynne, jak izoflawony czy flawonoidy. Tradycyjna Medycyna Chińska nazywa go „żółtym liderem” i zalicza do 50 najważniejszych ziół. Astragalus membranaceus stosowano dla wzmocnienia organizmu, wsparcia układu odpornościowego oraz zwiększenia wytrzymałości. Wiele korzystnych właściwości potwierdzają współczesne badania. Traganek błoniasty wywiera wyraźnie pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, dlatego śmiało można polecić go w okresach narażenia na infekcje.
Właściwości prozdrowotne
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
- Wykazuje korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
- Działa adaptogennie – wzmacnia wytrzymałość na czynniki stresowe.
Astragalus membranaceus działa synergicznie spożywany wraz z dzięglem chińskim, który zwiększa wchłanianie substancji bioaktywnych traganka.