Drodzy Państwo, pragnę przedstawić Wam wyjątkowy deser, który z pewnością zaskoczy Wasze kubki smakowe i przeniesie Was w świat litewskiej kuchni - Mrowisko, czyli po litewsku Skruzdėlynas. Ten tradycyjny wypiek o misternym wyglądzie sprawi, że zatęsknicie za chwilami spędzonymi w rodzinnym gronie, snując opowieści przy kawie czy herbacie.
Mrowisko to nie tylko wyśmienita słodycz, ale także dowód na rzetelność i umiejętności kulinarnych Litwinów. Każda warstwa ciasta, delikatnie posypana cukrem pudrem, przypomina kruchą, złocistą skorupę, która skrywa w sobie smakowite, wilgotne wnętrze. Ten niezwykły kontrast smaków sprawia, że Mrowisko to wypiek, który oczaruje nie tylko Wasze podniebienie, ale także serce.
Choć Mrowisko na pierwszy rzut oka może wydawać się nieosiągalnym wyzwaniem dla domowych cukierników, w rzeczywistości kryje w sobie prostotę, której uczyć się mogą pokolenia. A przecież to właśnie proste rzeczy są najcenniejsze. Pozwólcie więc, by litewski Skruzdėlynas stał się symbolem tych chwil spędzonych razem, w rodzinnym cieple, przekazując tradycję z rąk do rąk.
Mrowisko to wypiek, który z każdym kęsem przeniesie Was na spokojne, litewskie łono, gdzie przygoda zaczyna się za progiem domu. Zamówcie ten wyjątkowy deser z naszego sklepu i odkryjcie, jak piękne i smakowite mogą być wspomnienia, zamknięte w warstwach litewskiego Mrowiska.
Dajcie się porwać opowieściom Melchiora Wańkowicza i poczujcie, jak nuty smaków Mrowiska oddają ducha litewskiej ziemi, aż po ostatni kęs. Niech litewski Skruzdėlynas stanie się nieodłącznym elementem Waszych uroczystości, budząc wspomnienia smaków i zapachów, które zawsze będą żywe w Waszej pamięci.
Mrowisko (lit. Skruzdėlynas, pol. także kopiec, choineczka) – słodkie ciasto charakterystyczne dla kuchni litewskiej, a także kuchni polskiej okolic Sejn, Suwałk i Podlasia, które wyglądem przypomina kopiec lub choinkę. Preferowana nazwa na Sejneńszczyźnie to mrowisko, ponieważ ciasto posypane jest makiem i rodzynkami, przypominającymi mrówki.
Jest to ciasto faworkowe smażone na głębokim oleju, uformowane w postać kopca z nieregularnych płatów, polane miodem i posypane orzechami, makiem oraz rodzynkami.
Ciasto początkowo jadano na dworach szlacheckich i biskupich, ale z czasem trafiło także do kuchni popularnej, jednak tylko na większe uroczystości rodzinne: wesela, chrzciny i stypy. W drugiej połowie XX wieku ciasto bardzo rozpowszechniło się w okolicy Sejn, jednak jego forma i sposób serwowania uległ pewnej transformacji, m.in. ciasto jest obecnie mniej słodkie i w tej formie zostało wpisane w 2006 na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Skład: mąka pszenna, jajka, masło masło, mak, cukier, syrop fruktozowy, aromat miodowy, kwasek cytrynowy
kraj pochodzenia: Litwa
waga: 0,5 kg