Tradycje kulinarne Finlandii
- Autor: Magdalena Tomaszewska-Bolałek
- Wydawnictwo: Hanami
- Rok wydania: 2018
- Oprawa: miękka ze skrzydełkami
- Liczba stron: 240
- Format: 16.5 x 23.5 cm
- Numer ISBN: 9788365520272
- Kod paskowy (EAN): 9788365520272
Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków.
Ze względu na burzliwą przeszłość historyczną we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie. Charakteryzuje ją ogromny szacunek do produktów, które przez wieki często były trudno dostępne. Umiejętność wykorzystania tego, co oferuje świat natury, i racjonalne zarządzanie składnikami to jej kolejne cechy.
Tradycje kulinarne Finlandii to kolejna książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - badaczki kultury żywieniowej, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych kulinarnych nagród.