Towarzystwo żywności przetworzonej
Franciszek Świderski
- Rok wydania: 1999
- Rodzaj okładki: Twarda
- Autor: Franciszek Świderski
- Stan: Używana
- ISBN: -
- Wymiar: 18cm x 26cm
- Nr wydania: -
- Seria: -
- Ilość stron: 501
- Waga: 0.8 kg
- Indeks: -
- TIN: T01496851
Żywność przetworzona nie zawsze ma szkodliwy wpływ na zdrowie. Część przetworzonych produktów ma dobry skład. Jest jednak grupa produktów zaliczana do żywności wysokoprzetworzonej i ultra przetworzonej, która została poddana tak wielu procesom przetwarzania, że nie ma żadnych wartości odżywczych. Sprawdź, czym dokładnie jest żywność przetworzona i jaki ma wpływ na zdrowie. Żywność przetworzona;to taka, którą poddano jakimkolwiek procesom przetwarzania, czyli procesom zmieniającym skład i właściwości produktu. Przetwarzanie żywności może odbywać się w gospodarstwach domowych, kiedy np. mielimy mięso surowe, a następnie przygotowujemy z niego pulpety. Przemysł spożywczy bazuje na procesach przetwórstwa żywności, wytwarzając półprodukty lub nawet posiłki bezpośrednio gotowe do spożycia. Żywność może być poddawana bardzo zróżnicowanej ilości procesów przetwarzania. Stąd rozróżnia się;żywność przetworzoną,;wysokoprzetworzoną, a nawet;ultra przetworzoną. Cele przetwarzania żywności to: <ul> <li>umożliwienie zastosowania jej jako pokarm, np. pieczenie mięsa</li> <li>zwiększenie trwałości, np. mrożenie, kiszenie, wędzenie, konserwowanie</li> <li>poprawa strawności, np. gotowanie, ekstruzja</li> <li>spełnienie wymagań konsumentów, np. dodawanie żółtego barwnika do;serów.</li> </ul> Żywność przetworzona - przykłady Nie każdy rodzaj przetworzonej żywności jest szkodliwy. Część z produktów przetworzonych ma dobre składy i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Są jednak grupy produktów zaliczane do kategorii żywności ultra przetworzonej, które zostały poddane tak wielu procesom przetwórczym, że w zasadzie nie dostarczają organizmowi niczego poza energią. Do żywności ultra przetworzonej zalicza się: <ul> <li>kolorowe napoje, napoje gazowane</li> <li>słodycze: cukierki, batony, ciastka, wafelki, żelki, pianki itp.</li> <li>lody</li> <li>chipsy</li> <li>krakersy, paluszki</li> <li>słodzone;płatki śniadaniowe</li> <li>margaryny;twarde</li> <li>bardzo tanie przetwory mięsne, np.;parówki;w cenie 6 zł/kg</li> <li>dania gotowe bezpośrednio do spożycia, np. nuggetsy w panierce</li> <li>dania instant, np. zupy w proszku, puree ziemniaczane do zalania wrzątkiem</li> <li>żywność typu;fast food</li> </ul> Żywność przetworzona - wypływ na zdrowie Żywność o wysokim stopniu przetworzenia, a w szczególności żywność ultra przetworzona, to jedzenie o znikomej wartości odżywczej, które zwykle dostarcza jedynie;cukru,;soli, tłuszczu niskiej jakości i kalorii.
Uwagi
Brzegi stron zakurzone, Oprawa lekko wytarta, Zapiski ołówkiem