OPAKOWANIE: 1 L
PRODUCENT: SUMI AGRO
Topsin M 500 SC to grzybobójczy preparat mający formę koncentratu posiadającego postać stężonej zawiesiny do rozcieńczania z wodą. Wykazuje działanie układowe. Stosowany zapobiegawczo, interwencyjnie i wyniszczająco do ochrony upraw rolniczych, sadowniczych, warzywnych, ozdobnych a także w roślinach szkółkarskich leśnych, zalesieniach, odnowieniach i na plantacjach nasiennych drzew leśnych przed chorobami wywoływanymi przez grzyby.
Preparat stosowany za pomocą opryskiwaczy sadowniczych, polowych oraz ręcznych.
Zawartość substancji czynnych:
- tiofanat metylowy (związek z grupy benzimidazoli) - 500 g w 1 litrze środka (41,91%)..
Korzyści:
- kompleksowa ochrona przed chorobami grzybowymi
- działanie układowe
- zwalczanie kompleksu chorób
- szeroka i długo trwająca ochrona mająca charakter zapobiegawczy w pierwszym zabiegu
- szeroka ochrona mająca charakter interwencyjny zalecana do spóźnionych pierwszych zabiegów
Topsin M 500 SC dawkowanie - jak stosować środek?
ROŚLINY ROLNICZE
Pszenica ozima, pszenżyto ozime, żyto, jęczmień ozimy, pszenica jara, pszenżyto jare, jęczmień jary
Łamliwość źdźbła zbóż, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni,mączniak prawdziwy zbóż i traw, rynchosporioza zbóż, plamistość siatkowa jęczmienia.
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,4 l/ha.
Termin stosowania: od początku fazy strzelania w źdźbło do fazy pierwszego kolanka.
Fuzarioza kłosów, septorioza plew, septorioza liści, mączniak prawdziwy zbóż i traw, rdza brunatna, rdza żółta, brunatna plamistość liści, rynchosporioza zbóż, plamistość siatkowa jęczmienia.
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,4 l/ha.
Termin stosowania: zapobiegawczo lub w momencie pojawienia się pierwszych symptomów chorób od początku fazy strzelania w źdźbło do zakończenia okresu kłoszenia.
Zalecana ilość wody: 200 - 400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym – 1.
Rzepak ozimy
Czerń krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych, szara pleśń, kiła kapusty
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha.
Termin stosowania: jesień, faza 4-6 liści rzepaku, zapobiegawczo albo po pojawieniu się pierwszych symptomów chorób.
Czerń krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych, szara pleśń
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha.
Termin stosowania: wczesna wiosna, zapobiegawczo, zaraz po ruszeniu wegetacji, faza rozwoju od początku wydłużania pędu do do widocznego trzeciego międzywężla.
Czerń krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,4 l/ha.
Termin stosowania: stosowanie zapobiegawcze albo po pojawieniu się pierwszych symptomów choroby. Opryskiwanie od momentu zwartego kwiatostanu do momentu opadania pierwszych płatków kwiatowych.
Zalecana ilość wody: 200 - 400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Burak cukrowy
Chwościk buraka, brunatna plamistość liści
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha.
Termin stosowania: zapobiegawczo lub niezwłocznie po pojawieniu się pierwszych symptomów choroby.
Liczba zabiegów 2.
Zalecana ilość wody: 200 - 400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
ROŚLINY SADOWNICZE
Jabłoń, śliwa, wiśnia
Rak drzew, zgorzel kory, gorzka zgnilizna,brunatna zgnilizna drzew pestkowych, drobna plamistość liści drzew pestkowych.
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha (15ml/100m2)
Termin stosowania :
rak drzew, zgorzel kory: wiosna, okres bezlistny zaraz po wiosennym formowaniu koron albo po gradobiciach, od momentu wzrostu zawiązków do czasu zbiorów z uwzględnieniem okresu karencji;
gorzka zgnilizna: jednorazowo, dwa tygodnie przed zbiorami jabłek;
brunatna zgnilizna drzew pestkowych, drobna plamistość liści drzew pestkowych: przed okresem kwitnienia lub do jego zakończeniu do okresu zbiorów, z uwzględnieniem okresu karencji.
Liczba zabiegów 1.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
ROŚLINY WARZYWNE
Ogórek, pomidor (uprawa pod osłonami)
Antraknoza dyniowatych, brunatna plamistość liści
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,15% (150ml preparatu w 100l wody lub 1,5ml preparatu w 1l wody) l/ha.
Termin stosowania:
antraknoza dyniowatych: od fazy początku kwitnienia,
brunatna plamistość liści: od fazy początku tworzenia się zawiązków owocowych.
Liczba zabiegów 3.
Zalecana ilość ciecxzy użytkowej: 120-150l/100m2.
Kapusta głowiasta biała
Czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha (albo 10ml/100m2)
Termin stosowania: od fazy początku tworzenia się główek, nie póxniej niż trzy dni przed zbiorami kapusty z pola.
Zalecana ilość wody: 300-700 l/ha (albo 3-7l/100m2).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
ROŚLINY OZDOBNE
Niecierpek, gożdzik
Plamistość pierścieniowa, fuzarioza naczyniowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: stężenie 0,1% (100ml preparatu w 100l wody lub 1ml preparatu w 1l wody).
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1-2.
UPRAWY MAŁOOBSZAROWE
Soja, bobik, łubin biały, żółty, wąskolistny, tytoń, grusza, śliwa, wiśnia, czereśnia, brzoskwinia, morela, winorośl, porzeczka czarna, czerwona, biała, agrest, truskawka, poziomka, malina, jeżyna, borówka amerykańska (wysoka), groch siewny(konserwowy) oraz cukrowy (polny), bobik, bóbcebula z siewu i dymki oraz czosnek
Antraknoza, askochytoza, fuzarioza, septorioza - brązowa plamistość liści soi, askochytoza bobiku, grochu i łubinu, czekoladowa plamistość bobiku, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, więdnięcie fuzaryjne łubinu, mączniak prawdziwy motylkowatych, brunatna sucha plamistość tytoniu, zgnilizna podstawy łodyg, rizoktonioza tytoniu - sucha zgnilizna podstawy łodyg, rak drzew, zgorzel kory, gorzka zgnilizna, brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych, dziurkowatość liści drzew pestkowych, leukostomoza drzew pestkowych, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, mączniak prawdziwy brzoskwini, choroby kory i drewna, szara pleśń, mączniak prawdziwy winorośli i truskawki, amerykański mączniak agrestu, opadzina liści porzeczki, biała plamistość liści truskawki, zamieranie pędów maliny, zgorzel pędów, zamieranie pędów, antraknoza borówki, fuzaryjne więdnięcie grochu, fuzaryjna zgorzel bobu, rdza bobu, alternarioza cebuli
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha.
Burak pastewny, burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, pasternak, seler korzeniowy
Chwościk, brunatna plamistość liści, mączniak prawdziwy, rdza buraka, alternarioza, szara pleśń, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera,
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha.
Kapusta czerwona głowiasta, włoska, brukselska
Czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń,
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Rzepak jary, siewki leśnych gatunków drzew iglastych i liściastych, siewki i sadzonki leśnych gatunków drzew iglastych i liściastych, siewki i sadzonki leśnych gatunków drzew liściastych
Czerń krzyżowych, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, cylindrasporioza, zgorzel siewek, rdza, plamistość liści, werticilioza, wiosenna osutka sosny, wierzchołkowe zamieranie pędów, zgnilizna korzeniowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,4 l/ha.
Pieczarka
Sucha i biała zgnilizna
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,3% (300ml preparatu w 100l wody).
Ogórek, cukinia, oberżyna, pomidor, papryka, rośliny ozdobne uprawiane w gruncie i pod osłonami
Czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń,
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: stężenie 0,15% (150ml preparatu w 100l wody).
UWAGA WAŻNE:
1. W momencie pojawienia się odporności grzybów chorobotwórczych należy zaprzestać stosowania preparatu.
2. Temperatura powietrza odpowiednia do wykonania zabiegu to 10-20oC. Minimalna i maksymalna temperatura zalecana podczas wykonywanego zabiegu to 5oC i 25oC.
3. Zanim preparat zostanie zastosowany na rośliny ozdobne i warzywne na każdej odmianie uprawianej pierwszy raz należy wykonać zabieg próbny by sprawdzić czy w czasie 7 dni nie pojawiły się symptomy uszkodzenia roslin .
Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):
jęczmień jary, jęczmień ozimy, pszenica jara, pszenica ozima, pszenżyto ozime, winorośl, żyto: 35 dni;
marchew, pasternak, pietruszka: 28 dni;
agrest, bobik, borówka amerykańska, bób, brzoskwinia, burak cukrowy, burak ćwikłowy, burak pastewny, cebula z siewu i dymka, czereśnia, czosnek, groch siewny i cukrowy, grusza, jabłoń, jeżyna, łubin biały, żółty oraz wąskolistny, malina, morela, pieczarka, porzeczka biała, czerwona i czarna, poziomka, rzepak jary, rzepak ozimy, seler korzeniowy, soja, śliwa, truskawka, tytoń, wiśnia, : 14 dni;
brukselka, cukinia, kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, oberżyna, ogórek, papryka i pomidor uprawiane pod osłonami: 3 dni.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.
Dokonanie zakupu jest równoznaczne z oświadczeniem o spełnieniu wymagań zgodnie z art. 28 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin
Zgodnie z art. 28 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin (Dz. U. poz. 455 z późn. zm.) od 26.11.2015 środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych będą mogły być sprzedawane osobom, które:
1) ukończyły szkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w Rzeczypospolitej Polskiej potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, lub
2) ukończyły szkolenie w zakresie doradztwa dotyczącego środków ochrony roślin w Rzeczypospolitej Polskiej potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, lub
3) ukończyły szkolenie w zakresie integrowanej produkcji roślin potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, lub,
4) nie wcześniej niż przed upływem 5 lat, przed nabyciem tych środków, ukończyły szkolenie wymagane od użytkowników profesjonalnych w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w państwie będącym stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, na podstawie przepisów obowiązujących w tym państwie, potwierdzone dokumentem o ukończeniu tego szkolenia, lub przedstawiły inny dokument wydany na podstawie przepisów obowiązujących w tym państwie, potwierdzający uzyskanie uprawnień do nabywania środków ochrony roślin przeznaczonych dla użytkowników profesjonalnych.