Topinambur, słonecznik bulwiasty. Bulwy duże,świeżo kopane.
Niemyte, żeby dłużej się przechowały.
Topinambur jest polecany dla diabetyków prawie jak lekarstwo, ale również dla wszystkich, którzy preferują zdrowe odżywianie i nowinki warzywnicze.
Przedmiotem oferty są bulwy pozyskane z mojej małej uprawy - bez nawozów.
Warzywo do spożycia na surowo, lub po szybkiej obróbce termicznej - gotowane, smażone, pieczone.
Również do kiszenia jak ogórki, buraki. Proces kiszenia dłuższy - min.2 tygodnie. Szczególnie cenny dla zdrowia jest sok z kiszenia topinambura. Zakiszone warzywo również smaczne i jako ciekawostka smakowa.
Bulwy nie muszą, a wręcz nie powinny być obierane, tylko dokładnie umyte i tak przeznaczone do celów spożywczych.
Bulwy nadają się do sadzenia jesienią i wiosną. Są mrozoodporne, mogą być wykopywane do celów spożywczych, także wiosną.
Jako roślina uprawna, topinambur jest bardzo plenny.
Może być rośliną ozdobną, ale wymaga kontroli, bo ekspansywnie się rozrasta. Rośnie w formie wysokich krzewów, z kwiatami jak mały słonecznik. Kwitnie od sierpnia do listopada. Może stanowić piękną, zieloną osłonę przed słońcem i wiatrem.
Przedmiot sprzedaży to opakowanie 5 kg.
Topinambur jest piękny i zdrowy. Polecam!
www.hanibaba.pl