Topinambur czyli słonecznik bulwiasty 3 szt 0402
Topinambur nazywany również ziemniakiem kanadyjskim albo słonecznikiem bulwiastym, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, którą do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb.
Należy do rodziny astrowatych i jest spokrewniony z dobrze nam znanym słonecznikiem zwyczajnym.
Raz posadzony w ziemi może odrastać nawet przez 20 lat, ponieważ wyjątkowo dobrze znosi niesprzyjające warunki pogodowe np. bardzo niską temperaturę.
Część jadalną rośliny stanowi jego bulwa, która zawiera dużą ilość składników odżywczych m.in. inulinę, aminokwasy, białka, witaminę C i witaminy z grupy B, makro- i mikroelementy w tym żelazo, potas, wapń, selen. Mają oryginalny smak są wartościowym warzywem zwłaszcza w diecie cukrzycowej
Bulwy są używane do gotowania i pieczenia jak ziemniaki, ale w przeciwieństwie do nich można je spożywać na surowo. Mają podobną konsystencję, ale mają słodszy, bardziej orzechowy smak. Surowe i cienko pokrojone nadają się na sałatkę
Wykorzystywany również do produkcji alkoholu. Brandy z topinamburu pachnie owocowo i ma lekko orzechowo-słodki smak. Charakteryzuje się intensywną, przyjemną ziemistą nutą.
Uprawa topinamburu:
Stanowisko słoneczne do półsłonecznego
Można go uprawiać w gruncie lub w pojemnikach
Głębokość sadzenia 5-10cm
Rozstaw 40x40 cm
Jedna roślina wytwarza od kilkunastu do kilkudziesięciu bulw o różnej wielkości – ich grubość wynosi od 4 do 6 cm a długość do ok. 7–12 cm