Topinambur proszek 50 g w proszku
Data ważności:31.12.2024r.
Topinambur mielony – warzywo o wyjątkowym smaku?
Topinambur w postaci wysuszonej oraz zmielonej jest świetnym sposobem na tworzenie wyjątkowych i zdrowych dań przez cały rok. To mało znane warzywo pochodzące z Ameryki Północnej ma słodki, lekko orzechowy smak, który doskonale komponuje się z wieloma dodatkami.
Właściwości - co oferuje oprócz walorów smakowych?
Topinambur jest spożywany nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także z uwagi na swoje właściwości. Bulwy topinamburu – zamiast skrobi – zawierają inulinę, dzięki czemu mogą być stałym składnikiem diety cukrzyków oraz osób mających problem z wysokim cholesterolem LDL.
W swoim składzie, topinambur, zawiera także spore ilości potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto, zawiera między innymi błonnik, żelazo, witaminę B1, miedź oraz magnez.
Topinambur jest przez niektórych stosowany w celu poprawienia przemiany materii przyczyniając się do polepszenia skutków diety odchudzającej. Topinambur spożywano w celu utrzymania w jelitach prawidłowej mikroflory, wierząc że w taki sposób możemy się pozbyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zastosowanie w kuchni
Topinambur mielony charakteryzuje się słodkawym, lekko orzechowym smakiem. Sprawdzi się jako mąka do pieczenia ciast, chleba, a także do przygotowywania placuszków ziemniaczanych. Ponadto znajdzie zastosowanie podczas zagęszczenia i podkreślenia aromatu zup, sosów czy sałatek.
Przepis na sałatkę
Coraz częściej stanowi także dodatek do sałatek, których przygotowanie jest łatwe i szybkie. Do przygotowania jednej z nich potrzebujemy:
- pomidorki koktajlowe,
- mieszankę sałat,
- rzodkiewkę,
- szczypior,
Sos do sałatki:
- topinambur mielony,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- czosnek,
- łyżka miodu,