Gandawa to stolica belgijskiej musztardy, trochę jak Dijon dla Francji czy Dusseldorf dla Niemiec. Piękna miejscowość, która zachowała swój urok mieszczańskiego, rzemieślniczego i kupieckiego miasta, w średniowieczu jednego z największych w tej części Europy i jednego z najbogatszych (dzięki produkcji sukna). Kiedy w 1840 r. producenci musztardy po raz pierwszy wpisani są do ksiąg adresowych Gandawy, pojawia się tutaj Petrus Tierenteyn(1788-1857). Obecnie istnieją dwie firmy Tierenteyn - Ferdinand Tierenteyn, który produkuje musztardę w większej skali i sprzedaje w całym Beneluksie, oraz Vve Tierenteyn-Verlent, która jest jedyną firmą produkującą w Gandawie musztardę w sposób rzemieślniczy (Vve to francuski skrót - wdowa).
Jak to często bywa, drogi tych dwóch rodzinnych firm rozeszły się dawno temu…
Sklep spożywczy, który tradycyjnie kojarzy się również ze sprzedażą musztardy, znajduje się od 1867 roku przy Groentenmarkt 3, gdzie obecnie odbywa się również produkcja (odwiedził go kiedyś zachwycony Robert Makłowicz, który kręcił film o kuchni belgijskiej).
https://www.youtube.com/watch?v=83uPQGuehyI
6 minuta i 12 minuta
Fasada, sam sklep wewnątrz i musztarda Tierenteyn Verlent są częścią historii Gandawy. Dlatego jest on stałym adresem zarówno dla mieszkańców Gandawy, jak i gości z kraju i zagranicy. Dla wielu odwiedzających sklep, musztarda to nostalgiczne wspomnienia z dzieciństwa. Ludzie często spontanicznie opowiadają o czasach, kiedy musztardę nosiło się w baniakach i sprzedawano po domach, rozlewając do słoiczków. Zgodnie z tradycją, w sklepie musztarda nadal jest nalewana do słoików z drewnianej beczki za pomocą drewnianej łyżki.
Belgijski majonez na bazie musztardy własnej produkcji, z dodatkiem ziół
Majonez wzbogacony ziołami ogrodowymi i odrobiną czosnku. Smakuje trochę jak sos tatarski i dlatego świetnie komponuje się z frytkami, smażoną rybą czy wołowiną. No i oczywiście z jajkami w każdej postaci. Belgijskie majonezy są mniej octowe niż polskie.
Skład: olej rzepakowy, żółtko jajka, woda, ocet, musztarda (ocet, nasiona gorczycy, sól, kurkuma), zioła i przyprawy ( pietruszka, szczypiorek, trybula, estragon, liść laurowy, czosnek), sól, cukier, ekstrakt z przypraw, konserwant: sorbinian potasu, benzonsan sodu, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas winny, przeciwutleniacz: wapń disodowy EDTA, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, guma karobowa.