Ti Kuan Yin Oolong - herbata "Żelazna Bogini Miłosierdzia". Jedna z najbardziej znanych i popularnych herbat typu Oolong. Polecana przez znawców chińskich herbat częściowo fermentowanych.
Składniki:
herbata oolong
Kraj pochodzenia:
Chiny, prowincja Fujian, region Xianyou, ogród Jinxi.
Zaparzanie:
Przed pierwszym parzeniem można wykonać szybkie przepłukanie liści, tzw. budzenie herbaty
(polegające na wlaniu i wylaniu gorącej wody na 3 oddechy (nie dłużej niż 10 sekund).
W ten sposób ogrzewamy i otwieramy liście przed właściwym parzeniem.
Sposób chiński (gongfu cha):
ok. 5 gramów na gaiwan lub małego yixinga (pojemność około 100 ml).
- I parzenie od 20 sekund do 40 sekund.
- II parzenie około 20 sekund.
Każde kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście sekund każde.
W ten sposób herbatę można parzyć nawet 10 razy.
Sposób zachodni:
1 gram herbaty na każde 50 ml pojemności naczynia, czyli np. na czajniczek 200g - 20g herbaty
-I parzenie ok. 1-2 minuty,
-II parzenie skracamy do około 30 sekund, gdyż liście są już otwarte i nasiąknięte wodą.
-II parzenie ponownie wydłużamy do ok. 1-2 minut.
Oolongi produkowane są w Chinach i Tajwanie (Formosa). Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Mówi się, że w imbryku przyjmują postać smoka, stąd nazywa się je "smoczymi herbatami".
Grupa herbat bardzo zróżnicowanych - częściowo oksydowanych (reakcja z tlenem), począwszy od lekko-oksydowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej, aż do mocno-oksydowanych, podobnych do herbaty czarnej.
Proces obróbki składa się z etapów:
-więdnięcie,
-potrząsanie w bambusowych lub wiklinowych koszach,(otarcia listków ułatwiają przedostawanie się soków na zewnątrz i fermentację wewnątrz liścia),
-podgrzewanie w temperaturze 250 stopni przez okres 20 minut zatrzymuje proces oksydacji listka,
-podczas rolowania nadaje się herbacie kształt bryłek,
-dosuszenie i prażenie ma na celu modyfikacja smaku tej wyjątkowej herbacie.
Właściwości naparu:
• reguluje przemianę materii,
• przyspiesza spalanie tłuszczu u kobiet o 25%, a u mężczyzn o 15-20%,
• obniża poziom glukozy we krwi,
• obniża poziom cholesterolu,
• chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
• opóźnia proces starzenia,
• chroni przed niewydolnością nerek,
• zmniejsza stres,
• wzmacnia system odpornościowy.