Thermomix - HIT ! Naczynie kamionkowe KIM - idealne do pieczenia chleba!
Naczynie kamionkowe do zapiekania KIM świetnie się nadaje do pieczenia bochenków chleba. Chleb wychodzi pyszny jak z piekarni – z chrupiącą skórką i niesamowicie puszysty w środku.
Naczynia równomiernie rozdzielają ciepło i mogą, w odróżnieniu do metalu i powlekanej ceramiki, wchłaniać wilgoć z potrawy i ponownie ją równomiernie oddawać. W ten sposób np. chleb z brytfanny KIM ma wspaniałą, chrupiącą skórkę.
Produkt jest nowy, oryginalnie zapakowany, świetnie nadaje się jako prezent. Kamionka jest bardzo masywna. ma grube ścianki, dzięki czemu robi świetne wrażenie niczym dawne naczynia kamionkowe.
Wymiary zewnętrzne naczynia (długość x szerokość x wysokość):
- z pokrywką: 35 cm x 13 cm x 16 cm
- bez pokrywki: 35 cm x 13 cm x 8,5 cm
Z jakiego materiału są wykonane naczynia kamionkowe?
Tak jak w przypadku pieca kamiennego, materiał, z którego są wykonane naczynia składa się ze specjalnej mieszanki kamienia, którą napełnia się formę i wypala.
Co jest zaletą naczyń kamionkowych w stosunku do zwyczajnych form do zapiekanek z metalu lub ceramiki?
Naczynia równomiernie rozdzielają ciepło i mogą, w odróżnieniu do metalu i powlekanej ceramiki, wchłaniać wilgoć z potrawy i ponownie ją równomiernie oddawać. W ten sposób np. chleb z brytfanny KIM ma wspaniałą, chrupiącą skórkę.
Czy mogę przyrządzić każdą potrawę z pieca z platformy Cookidoo® w naczyniach kamionkowych?
Tak – odpowiednie przepisy znajdziesz pod hasłem „naczynia kamionkowe“ wyszukiwarce Cookidoo i w danych kolekcjach z naczyniami kamionkowymi.
Ile czasu potrzebują naczynia kamionkowe, aby wytworzyła się powłoka nieprzywierająca?
Wskutek użycia formy z czasem tworzą naturalną powłokę nieprzywierającą. Ten efekt można przyspieszyć, jeśli regularnie smaruje się ją tłuszczem i/lub na początku przyrządza potrawy o większej zawartości tłuszczu. Dzięki naturalnej powłoce nieprzywierającej zmienia się również wygląd nieglazurowanej powierzchni, jest to pożądany naturalny proces.
Czy w formie można kroić?
W formie można kroić, ale może się zdarzyć, że używany nóż stępi się, bo naczynia kamionkowe są z kamionki o porowatej/nierównej powierzchni. Przy krojeniu w formach może się poza tym stać tak, że poprzez ścieranie noża w formie pozostaną czarne paski. Te czarne smugi można w dużym stopniu zmyć wodą i zwykłą gąbką do naczyń. Działanie kamienia nie zostanie ograniczone.