Terre Francescane Oliwa chilli - wysoka jakość
Oliwa chilli jest wyjątkowa pod wieloma względami, ale najważniejszym czynnikiem wyróżniającym ją na tle innych producentów jest jej wysoka jakość. Jak można odróżnić jakość i miejsce pochodzenia oliwy z oliwek? Niewielką ilość oliwy wlewamy do ciemnego naczynia, a następnie trzymając je w rękach należy ogrzać tak, aby skoncentrować zapachy. Następnie trzeba delikatnie potrząsnąć i rozprowadzić oliwę po ściankach. W kolejnym kroku ocenia się takie cechy jak:
- Wygląd i kolor oliwy
Szczególnie ważna jest klarowność oliwy, a ponadto jej odcienie (od koloru zielonego do żółtego) wynikają głównie z poziomu dojrzałości oliwek i różnorodność drzew.
- Zapach oliwy
Z zapachu oliwy można określić rodzaj owocu i jego właściwości. Dobrej jakości oliwa z oliwek będzie miała subtelny i pełny zapach. Gorsze oliwy mają zdecydowanie mniej przyjemny walor zapachowy.
- Smak oliwy
Oliwy należy próbować prosto ze naczynia, najpierw powoli i delikatnie, napowietrzając oliwę w ustach rozprowadzając ją po całej jamie ustnej.
Oliwa chilli - gdzie ją używać?
Oliwa chilli jest bardzo uniwersalnym produktem szczególnie polecanym dla miłośników ostrych potraw. Fantastyczna do dressingów, sosów pomidorowych, jako dodatek do tostów czy bagietki. Dobra oliwa z oliwek to podstawa w każdej kuchni. Idealna do smażenia mięs czy ryb. Dopełnia smak warzyw nadając im nutę pikanterii. Sprawdzi się także jako uzupełnienie tapasów i dobrego włoskiego wina.
Terre Francescane Oliwa chilli 250 ml - skład
Kraj pochodzenia: Włochy
Objętość: 250 ml
Skład produktu: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 93%, całe oraz kawałki peperoncino 4%, naturalny aromat 3%
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna 3404 kJ / 828 kcal,
- Tłuszcz 92 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 14 g),
- Węglowodany 0 g (w tym cukry 0 g),
- Błonnik 0 g,
- Białko 0 g,
- Sól 0 g.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
DATA 10,10,2024