Elektroniczny termometr 3-kanałowy dedykowany do pomiarów temperatury w urządzeniach do destylacji np. kolumny typu Aabratek, kolumny do destylatów owocowych i zbożowych.
W skład zestawu wchodzi:
- termometr z wyświetlaczem
- sondy temperatury (3 szt,)
- zasilacz
- uchwyt mocujący
Parametry termometru:
- Zakres pomiaru: - 55 do + 125 oC
- Rozdzielczość: 0,1 oC
- Sondy posiadają przewody o długości 2 x 2 m oraz 1 x1 m.
- Końcówki są wykonane stali kwasoodpornej o wymiarach: śr. 6 mm, długość 55 mm
Obudowa:
- Wykonana z blachy nierdzewnej o grubości 1,5 mm
- Gniazda metalowe typu mini-CB
Mocowanie:
- Termometr posiada system szybkiego mocowania do destylatora
- Można zastosować dwie metody opisane poniżej
Pierwsza metoda montażu polega na dospawaniu przedłużonej sześciokątnej nakrętki M8 do destylatora, a następnie przykręceniu do niej uchwytu z zatrzaskami. (Nakrętka nie wchodzi w skład zestawu).
Druga możliwość to zastosowanie popularnych obejm do rur.
Wskazówki:
- Do prawidłowego prowadzenia destylacji, wystarczy kontrola temperatury w zbiorniku, kolumnie oraz przepływu wody chłodzącej.
- Zaleca się użycie sondy o przewodzie 1-metrowym do pomiaru temperatury w kolumnie na wysokości tzw. 10 półki.
- W zbiorniku należy mierzyć temperaturę wsadu, a nie pary.
- Dla pełniejszego zobrazowania przestawiam tabelę pokazującą zależność pomiędzy procentową zawartością alkoholu w kotle a temperaturą wrzenia.
PS. POLECAM WYSYŁKĘ TERMOMETRU PACZKOMATEM (ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ WYSYŁKI O KAŻDEJ PORZE DNIA I NOCY).
Kradzież, kopiowanie, powielanie czy rozpowszechnianie zamieszczonych treści bez zgody autora jest zabronione.
Zgodnie z ustawą z 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych (D.U. 1994/24/83) za naruszenie praw własności poprzez kopiowanie, powielanie i rozpowszechnianie przedstawionych treści bez zgody właściciela grozi grzywna oraz kara pozbawienia wolności od 6 m-cy do lat 5 (art. 115.1).