Tekstura żelifikująca Metil 300 g TEX09 Teksturas
Tekstury | Ferran Adria Texturas
Cena: 156.83 zł brutto
ŻELIFIKACJA, CZYLI TWORZENIE ŻELATYNY I GALARETY
Tekstura żelifikująca Metil 300 g jest wykorzystywana do tworzenia żelatyny. Są one jednym z najbardziej charakterystycznych preparatów w klasycznej kuchni i zostały poddane wielkim zmianom w nowoczesnej kuchni. Jeszcze kilka lat temu były one sporządzone głównie z arkuszy żelatyny zwierzęcej. Zaczynając w 1997 r. Agar, produkt z alg, został wprowadzony i jest teraz powszechnie używany. Karageniny, Kappa i Iota są także uzyskiwane z alg i mają szczególne właściwości: elastyczność i stabilność, które dają im ich własną tożsamość. Gellan, pozwala nam na sztywne i twarde żele oraz tekstura żelifikująca Metil 300 g, żelifikant pochodzący z cellulozy warzyw.
Tabela właściwości tekstur, tabela dawkowania przy żelifikacji oraz deklaracja zgodności do pobrania poniżej.
Tekstura żelifikująca Metil ekstrahowana z celulozy warzyw. Metil żeluje kiedy ma podwyższoną temperaturę. W niskich temperaturach działa jako zagęszczacz. Ma wysoką moc żelowania i niezawodność. W postaci proszku. Zmiksuj w zimnym wstrząsając energicznie, zagotuj i pozostaw w lodówce w temp. 4°C na 12h. Podgrzej do temperatury 55°C. Gdy ostygnie traci zdolności żelujące i staje się cieczą.
- Waga: 300 g