Tekstura żelifikująca Iota 500 g TEX07 Texturas
Tekstury | Ferran Adria Texturas
Cena: 138.38 zł brutto
ŻELIFIKACJA, CZYLI TWORZENIE ŻELATYNY I GALARETY
Tekstura żelifikująca Iota 500 g jest wykorzystywana do tworzenia żelatyny. Są one jednym z najbardziej charakterystycznych preparatów w klasycznej kuchni i zostały poddane wielkim zmianom w nowoczesnej kuchni. Jeszcze kilka lat temu były one sporządzone głównie z arkuszy żelatyny zwierzęcej. Zaczynając w 1997 r. Agar, produkt z alg, został wprowadzony i jest teraz powszechnie używany. Karageniny, Kappa i tekstura żelifikująca Iota 500 g są także uzyskiwane z alg i mają szczególne właściwości: elastyczność i stabilność, które dają im ich własną tożsamość. Gellan, pozwala nam na sztywne i twarde żele oraz Metil, żelifikant pochodzący z cellulozy warzyw.
Tabela właściwości tekstur, tabela dawkowania przy żelifikacji oraz deklaracja zgodności do pobrania poniżej.
Tekstura żelifikująca Iota pochodzi z typu glonów krasnorostów. Lota ma bardzo specyficzne cechy i daje miękkie, elastyczne żele. Może być również używany do tworzenia ciepłego żelu. Drobny proszek. Rozpuszczać w zimnym i podgrzać do 80 °C, aby uzyskać efekt żelowania. Jeśli substancja jest mieszana, miękkie żele nie tworzą się.
- Waga: 500 g