Tekstura sferyfikująca Gluco 600 g TEX04 Texturas
Tekstury | Ferran Adria Texturas
Cena: 124.54 zł brutto
SFERYFIKACJA, CZYLI ZAMYKANIE PŁYNU W SAMOISTNEJ KAPSULE
Dla płynów o wodnistej konsystencji.
Ta metoda jest najlepsza dla cieczy, które mają gęstość zbliżoną do wody, dzięki czemu nie występują problemy podczas sferyfikacji. Należy zważyć Algin na precyzyjnej wadze (o dokładności rzędu 0,01 g). Dodać Alginu do 1/3 cieczy która jest używana i połączyć za pomocą blendera, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać pozostałe 2/3 cieczy, zblenduj i pozostaw do odpoczynku, straci część powietrza stworzonego przez mikser lub odessij powietrze za pomocą vacuum. Tymczasem rozpuść Calcic w zimnej wodzie. Przygotuj drugą miskę z wodą. Przed przystąpieniem do przygotowywania produktów zrób mały test, aby zobaczyć, jak reaguje mieszanka Alginu w kąpieli Calcicu. Po wlaniu odpowiedniej ilości składnika z Alginem (kawioru, ravioli, gnocchi, itp.), odczekaj około 30 sekund i gdy powstanie pożądana struktura, należy zebrać i wypłukać w misce z wodą, aby pozbyć się Calcicu.
Dla gęstych płynów.
Ta metoda jest najlepsza dla gęstych cieczy, do których należy dodać wodę dla prawidłowej konsystencji. Jeśli pracujesz z nadmiernie kwaśnymi składnikami należy użyć Citras. Zważyć Citras i Algin na precyzyjnej wadze (o dokładności rzędu 0,01 g). Zawsze dodawaj Citras do wody z której zamierzasz korzystać przed wszystkimi składnikami i miksuj za pomocą blendera, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać Algin i miksuj jeszcze raz. Dodaj główny składnik, zblenduj i pozostaw do odpoczynku, straci część powietrza stworzonego przez mikser lub odessij powietrze za pomocą vacuum. Tymczasem rozpuść Calcic w zimnej wodzie . Przygotuj drugą miskę z wodą. Przed przystąpieniem do przygotowywania produktów zrób mały test, aby zobaczyć, jak reaguje mieszanka Algin w kąpieli Calcicu Po wlaniu odpowiedniej ilości składnika Algin (kawioru, ravioli, gnocchi, itp.), gdy powstanie pożądana struktura, należy zebrać i wypłukać w misce z wodą, aby pozbyć się Calcicu.
ODWRÓCONA SFERYFIKACJA
Ta metoda jest najlepsza dla cieczy o gęstości zbliżonej do wody . Aby uzyskać kąpiel Alginu, która jest w pełni funkcjonalna, wskazane jest, aby przygotować ją dzień wcześniej. Zblenduj Algin w 1/3 cieczy aż do całkowitego rozpuszczenia, dodać pozostałe 2/3 i przechowywać w lodówce. Tekstura sferyfikująca Gluco 600 g powinna zostać odważona i dodana do 1/3 cieczy którą używamy. Połącz za pomocą blendera, aż zupełnie się rozpuści. Następnie dodać Xantane i powtórz operację. Zakończ dodając pozostałe 2/3 głównego składnika i pozostaw do odpoczynku, dzięki czemu straci część powietrza stworzonego przez mikser, można też użyć w tym celu vacuum. Po wlaniu odpowiedniej ilości składnika z teksturą sferyfikującą Gluco 600 g do kąpieli Alginu, sfery uformują się, trzeba uważać żeby się nie zetknęły, ponieważ „skleją się”. Zbierz je i wypłucz w wodzie. Mogą one być przechowywane dłuższy czas, gdyż żelifikacja nie postępuje i pozostaje tylko cienka powłoka, a środek jest płynny.
Tabela właściwości tekstur, tabela dawkowania przy sferyfikacji oraz deklaracja zgodności do pobrania poniżej.
Tekstura sferyfikująca Gluco to glukonolaktanu wapnia, mieszanina 2 soli wapniowych (glikonian wapnia, mleczanu wapnia), używany do produktów bogatych w wapń. Idealny dla odwróconej sferyfikacji.
Postać proszku. Rozpuszczać w zimnym płynie. Aby uniknąć problemów w rozpuszczaniu, należy dodać przed wszystkimi teksturam.i Nie występują problemy w kwaśnych, tłustych, ani alkoholowych substancjach.
- Waga: 600 g