Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym (np. piksele, SDK) oraz przetwarzaniu Twoich danych osobowych (między innymi unikalne identyfikatory, dane przeglądarki), możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Allegro a w niektórych przypadkach nasi partnerzy (10 partnerów), w tym tzw. “Zaufani Partnerzy IAB Europe” (2 partnerów). Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich. Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, badanie odbiorców i ulepszanie usług
. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł. Łączenie różnych urządzeń. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie.
Twoje dane personalne przetwarzamy również w celu ułatwiania korzystania z naszych stronCele przetwarzania szczegółowo opisane są w ustawieniach dostępnych pod przyciskiem: “ZMIENIAM ZGODY” i w Polityce plików cookies.Zgodę wyrażasz dobrowolnie i jest ważna 12 miesięcy. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
- 14,04 zł
- Technologia budowy maszyn Tadeusz Puff
- 25,03 zł z dostawą
- 13,00 zł
- Technologia przędzalnictwa bawełny
- 23,99 zł z dostawą
- 18,75 zł
- Technologia robót spawalniczych
- 29,74 zł z dostawą
TECHNOLOGIA FUTRZARSTWO FUTRA GARBOWANIE SUSZENIE (2107095155)
Opis
PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
TECHNOLOGIA FUTRZARSTWA
PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W DOLNEJ CZĘŚCI AUKCJI (CZASAMI TRZEBA WYKAZAĆ SIĘ CIERPLIWOŚCIĄ W OCZEKIWANIU NA ICH DOGRANIE)
AUTOR -
MGR INŻ. WACŁAW WOŹNIAKIEWICZ
WYDAWNICTWO, WYDANIE, NAKŁAD -
WYDAWNICTWO - WYDAWNICTWO PRZEMYSŁU LEKKIEGO I SPOŻYWCZEGO, WARSZAWA 1963
WYDANIE - 1
NAKŁAD - 3500 + 98 EGZ.
STAN KSIĄŻKI -
DOBRY JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM, LEKKIE PRZYBRUDZENIA, POŻÓŁKŁY PAPIER) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ORYGINALNA, KARTONOWA Z PŁÓCIENNYM GRZBIETEM
ILOŚĆ STRON, WYMIARY, WAGA -
ILOŚĆ STRON - 346
WYMIARY - 24 x 17 x 1,8 CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - 0,578 KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -
ZAWIERA
KOSZT WYSYŁKI -
8 ZŁ - KOSZT UNIWERSALNY, NIEZALEŻNY OD ILOŚCI I WAGI, DOTYCZY PRZESYŁKI PRIORYTETOWEJ NA TERENIE POLSKI.
ZGADZAM SIĘ WYSŁAĆ PRZEDMIOT ZA GRANICĘ. KOSZT WYSYŁKI W TAKIM PRZYPADKU, USTALA SIĘ INDYWIDUALNIE WEDŁUG CENNIKA POCZTY POLSKIEJ I JEST ZALEŻNY OD WAGI PRZEDMIOTU. (PREFEROWANYM JĘZYKIEM KONTAKTU POZA OCZYWIŚCIE POLSKIM JEST ANGIELSKI, MOŻNA OCZYWIŚCIE PRÓBOWAĆ KONTAKTU W SWOIM JĘZYKU NATYWNYM.)
I AGREE to SEND ITEMS ABROAD. The COST of DISPATCHING In SUCH CASE, IS ESTABLISH ACCORDING TO PRICE-LIST of POLISH POST OFFICE SEVERALLY And it IS DEPENDENT FROM WEIGHT of OBJECT. ( The PREFERRED LANGUAGE of CONTACT WITHOUT MENTIONING POLISH IS ENGLISH, BUT YOU CAN OBVIOUSLY TRY TO CONTACT ME IN YOUR NATIVE LANGUAGE.)
DODATKOWE INFORMACJE - W PRZYPADKU UŻYWANIA PRZEGLĄDARKI FIREFOX MOŻE WYSTĄPIĆ BŁĄD W POSTACI BRAKU CZĘŚCI TEKSTU LUB ZDJĘĆ, NIESTETY NARAZIE JEDYNYM ROZWIĄZANIEM JAKIE MOGĘ ZAPROPONOWAĆ TO UŻYCIE INTERNET EXPLORERA LUB WYSZUKIWARKI "OPERA", Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA NIEDOGODNOŚCI.
PRZY OKAZJI PRZYPOMINAM O KOMBINACJI KLAWISZY CTRL+F (PRZYTRZYMAJ CTRL I JEDNOCZEŚNIE NACIŚNIJ F), PO NACIŚNIĘCIU KTÓREJ Z ŁATWOŚCIĄ ZNAJDZIESZ INTERESUJĄCE CIĘ SŁOWO O ILE TAKOWE WYSTĘPUJE W TEKŚCIE WYŚWIETLANEJ WŁAŚNIE STRONY.
SPIS TREŚCI LUB/I OPIS -
TECHNOLOGIA FUTRZARSTWA
WARSZAWA 1963
WYDAWNICTWO PRZEMYSŁU LEKKIEGO i SPOŻYWCZEGO
Opiniod awcy
doc. mgr inz. Edgar Bischoff i Komisja Przedmiotów Zawodowych przy Technikum Przemysłu Skórzanego w Radomiu pod przewodnictwem mgr inz. Tadeusza Persza
Autor rozdziału „Uszlachetnianie skór baranich na pololuksy" —
inz. Henryk Bednarczyk.
Opracowanie redakcyjne — Komisja Przedmiotów Zawodowych przy Techn. Przem. Skórz. w Radomiu Redaktor WPLiS - M. Pohoska
Książka omawia całokształt procesów technologicznych futrzar-stwa i podaje praktyczne przepisy stosowane przy poszczególnych operacjach. Ponadto uwzględnia pomiary stosowane w futrzar-stwie, badania i ocenę skór gotowych oraz zagadnienia bhp
w zakładach futrzarskich.
Ministerstwo Oświaty pismem z dn. 1. VII. 1963 r. Nr P2-2126/63 zatwierdziło książkę w charakterze podręcznika dla Technikum Przemysłu Garbarskiego kl. III, IV, i V, specjalność: technologia
futrzarstwa.
SPIS TREŚCI
Rozdział I. WIADOMOŚCI WSTĘPNE
1. Krótki rys historyczny rozwoju wyprawy skór futerkowych . . 9
2. Źródła surowca futrzarskiego........... 10
3. Rozwój futrzarstwa w Polsce........... 12
Rozdział II. SKÓRA SUROWA
I. Budowa histologiczna skóry............ 15
1. Warstwa podskórna (mizdra) . .......... 15
2. Warstwa skóry właściwej............ 16
3. Naskórek................. 20
II. Budowa włosa................ 20
1. Warstwy włosa w przekroju poprzecznym....... 20
2. Części włosa w kierunku podłużnym......... 22
3. Rodzaje włosów............... 24
4. Kształt włosów............... 25
Rozdział III. BUDOWA CHEMICZNA SKORY I WŁOSA
I. Substancje białkowe .............. 27
1. Aminokwasy................ 28
2. Peptydy i wielopeptydy (polipeptydy)......... 30
3. Białka ................. 32
4. Charakterystyczne reakcje substancji białkowych..... 37
a. Reakcje ogólne.............. 37
b. Reakcje grup aminowych........... 38
c. Reakcje grup peptydowych........... 39
d. Reakcje grup karboksylowych.......... 39
II. Inne składniki skóry surowej i włosa.......... 39
1. Woda.................. 39
2. Tłuszcze................. 40
3. Substancje mineralne............. 41
III. Roztwory koloidalne .............. 41
1. Podstawowe wiadomości o koloidach......... 41
2. Ładunek elektryczny koloidów i elektroforeza...... 43
3. Punkt izoelektryczny............. 44
4. Koagulacja................ 45
5. Peptyzacja................ 46
6. Adsorpcja................. 47
7. Osmoza i ciśnienie osmotyczne........... 48
8. Lepkość................. 49
Rozdział IV. SKÓRA SUROWA JAKO TOWAR
I. Zdejmowanie skór............, 50
II. Konserwacja skór surowych............ 52
1. Drobnoustroje ............... 52
a. Bakterie................ 53
b. Drożdże................ 54
c. Pleśniaki................ 54
s
... 55 i
2. Enzymy............. . 57 i
3. Sposoby konserwacji ........... 57 -
a. Suszenie.............." 59
b. Solenie ...............[ 61 i
c. Kwaszenie (piklowanie).......... 61
III Magazynowanie skór surowych.......... 61
1. Ogólne zasady magazynowania........! . . 62
2. Szkodniki futer............. 63
3. Zwalczanie szkodników futer........ . . 64
IV Ocena skór surowych - ..........." . 64
1 Topografia skóry futerkowe]........ .65
2 Cechy decydujące o jakości surowca........ 65
a. Cechy okrywy włosowej............ 67
b. Cechy skóry . - -. .- - ; :...... . 67
c Cechy skóry futerkowe] jako całości...... 68
? Klasyfikacja skór futerkowych surowych -----""" 68
a Podział skór według puszystości (sezonu zabicia) . . . . - 69
b Podział skór według wielkości......- - ^ 69
c. Podział skór według wad........... 70
d. Ostateczna ocena skór........
Rozdział V. NAJWAŻNIEJSZE RODZAJE SUROWCA
72
1. Skóry owcze............... 75
2. Skóry kozie................ 76
3. Skóry królicze............... 77
4. Skóry nutrii................ 78
5. Skóry lisów............... - 80
6. Skóry norek.............. - - 80
7. Skóry kun............ .... 81
8. Skóry tchórzy............... 82
9. Skóry wyder ........."..... 82
10. Skóry piżmaków ... -..... .... 83
11. Skóry kotów............
Rozdział VI. POMIARY STOSOWANE W FUTRZARSTWIE
84
t pnmiarv stężenia jonów wodorowych . ...... 85
domiar PH wskaźnikami kolorymetrycznymi ...--; 86
2. Pomiar pH jonoskopem Wulffa.......1 . . . 87
3. Potencjometryczny pomiar pti........... 87
TT Pomiary temperatury - ,...... ... 87
mi PoSary ciężaru właściwego roztworów -;;.... 89
IV. Pomiary powierzchni skóry............ 90
V. Pomiary grubości skóry ........
RozdziałVII ZNACZENIE WODY W FUTRZARSTWIE
91
I. Zanieczyszczenia wody...... ...--- 92
II. Twardość wody........." "..... 93
III. Zmiękczanie wody " ...... 93
1 Metoda wapno-soda....... 94
2 Metoda permutytowa - - -.......... 94
3- Zastosowanie jonitów żywicznych.......... 95
IV UTtwr&^ornnoS7ciyg6lne procesy wyprawy i wyucza- ^
nia skór futerkowych.......
„.,.„.. V„!. MOCZEM , OBBCBKA MECHAN.CZNA SKOB TO^OWIO
I Czynności wstępne - -. :........ . . . . 9S
ESX ^Sy^&ri mac^ysW "....... "
II. Przygotowanie skór do moczenia........... 99
III. Moczenie.................. 100
1. Wpływ poszczególnych Czynników na moczenie...... 100
2. Moczenie metodą kąpielową............ 104-
3. Moczenie przez nacieranie mizdry.......... 106
4. Kontrola procesu moczenia........... 106
IV. Obróbka mechaniczna skór futerkowych......... 107
1. Odmięsanie................ 107
2. Strzyżenie włosa na mokro............ HO
Rozd?iał IX. PRANIE
1. Cel procesu................ H2
2. Teoretyczne podstawy prania skór futerkowych...... 113
3. Środki zmydlające i emulgujące.......... HS
4. Technika wykonania.............. 118
Rozdział X. WYTRAWIANIE Rozdział XI. OGÓLNE WIADOMOŚCI O GARBOWANIU
1. Metody garbowania.............. 125
2. Teoria garbowania właściwego........... 126
R O 7 d z i a ł XII. GARBOWANIE PIKLOWE
1. Związki stosowane przy piklowaniu......... 127
2. Teoretyczne podstawy piklowania.......... 129
3. Wpływ różnych czynników na przebieg piklowania..... 132
4. Piklowanie w kąpieli............. 133
5. Piklowanie przez nacieranie mizdry......... 135
6. Kontrola procesu............... 136
7. Garbowanie piklowe przy użyciu innych kwasów..... 136
8. Garbowanie piklowe przy użyciu kwaśnych soli...... 138
Rozdział XIII. GARBOWANIE ZAKWASOWE
1. Środki stosowane do garbowania zakwasowego...... 139
2. Technika garbowania zakwasowego......... 141
3. Kontrola procesu............... 145
Rozdział XIV. GARBOWANIE MINERALNE
I. Garbowanie chromowe.............. 146
1. Związki chromu............... 146
a. Związki chromu trójwartościowego..... . 147
b. Związki chromu sześciowartościowego........ 148
2. Związki kompleksowe............. 149
3. Hydroliza soli chromowych............ 152
4. Zasadowość roztworów soli chromowych........ 153
5. Starzenie się roztworów soli chromowych i olacja . . . . 155
6. Sporządzenie brzeczek chromowych.......... 157
a. Wiadomości ogólne............. 157
b. Technika sporządzania brzeczki z ałunu chromowego . . . 158
c. Technika sporządzania brzeczki z dwuchromianów .... 158
7. Praktyczne przeprowadzenie garbowania........ 160
II. Garbowanie solami glinu............. 162
Rozdział XV. INNE METODY GARBOWANIA
I. Garbowanie formalinowe............. 165
1. Wpływ różnych czynników na proces garbowania..... 165
2. Technika wykonania.............. 167
II. Garbowanie tłuszczowe.............. 168
III. Garbowanie roślinne .............. 169
1. Wiadomości ogólne.............. 169
2. Środki garbujące .............. 170
3. Technika garbowania brzeczkami roślinnymi i syntetycznymi. . . 171
IV. Garbowanie kombinowane............. 173
1. Garbowanie metodą piklową z dodatkiem soli glinowej .- . 174
2. Garbowanie metodą piklowo-chromową........ 174
3. Garbowanie zakwasowo-roślinne.......... 175
4. Garbowanie zakwasowe z dodatkowym garbowaniem chromowym 175
5. Garbowanie zakwasowe w połączeniu z glinowym..... 175
6. Garbowanie formalinowe w połączeniu z piklowym..... 176
Rozdział XVI. NATŁUSZCZANIE SKÓR
I. Przygotowanie skór do natłuszczania.......... 177
1. Odwodnienie skór.............. 177
2. Scienianie skór............... 178
II. Natłuszczanie skór............... 180
1. Wiadomości ogólne.............. 180
2. Środki natłuszczające do skór........... 180
a. Tłuszcze naturalne — podział i budowa chemiczna . . . . 180
b. Tłuszcze przerobione............. 1841
c. Tłuszcze syntetyczne............. 186
d. Oleje mineralne.............. 187
3. Wpływ różnych czynników na przebieg natłuszczania . . . . 187
4. Technika natłuszczania skór........... 189
Rozdział XVII. SUSZENIE SKÓR
1. Wiadomości ogólne.............. 192
2. Sposoby i urządzenia stosowane przy suszeniu...... 195
3. Bilans cieplny suszenia............. 198
Rozdział XVIII. MECHANICZNE WYKOŃCZANIE SKÓR FUTERKOWYCH
I. Nawilżanie skór................ 201
II. Czyszczenie trocinami i trzepanie w bębnach siatkowych .... 203
1. Cel i istota procesu.............. 203
2. Urządzenia ................ 203
3. Środki i materiały pomocnicze........... 205
4. Technika wykonania i warunki prowadzenia procesu .... 206
III. Rozciąganie i rozbijanie skór............ 208
IV. Szlifowanie mizdry............... 211
V. Czesanie.................. 213
VI. Trzepanie.................. 214
VII. Reperacja skór................ 215
Rozdział XIX. PRZYGOTOWANIE WŁOSA DO BARWIENIA
I. Wybielanie włosa . .............. 216
1. Cel procesu................ 216
2. Środki i materiały pomocnicze........... 216
3. Warunki i sposoby wybielania włosa......... 217
II. Umartwianie włosa............... 220
1. Cel procesu................ 220
2. Środki stosowane do umartwiania.......... 221
3. Warunki i sposoby umartwiania.......... 222
4. Czynności końcowe po umartwieniu......... 225
III. Zaprawianie włosa............... 226
1. Wiadomości ogólne.............. 226
2. Zaprawa dwuchromianowa............ 228
3. Zaprawa miedziowa.............. 230
4. Zaprawa żelazawa.............. 231
5. Sposoby zaprawiania włosa............ 233
Rozdział XX. BARWIENIE WŁOSA
I. Wiadomości ogólne............... 235
II. Podstawowe wiadomości o barwach.......... 236
III. Budowa barwników i ich podział........... 238
1. Wiadomości ogólne.............. . 238
2. Barwniki właściwe.............. 240
3. Półprodukty barwiące do futer........... 244
a. Futraminy................ 244
b. Ursole................. 246
c. Ursatyny................ 247
4. Cechy półproduktów barwiących.......... 250
5. Sporządzanie roztworów barwiących......... 255
a. Rozpuszczanie barwników........... 255
b. Odczyn kąpieli.............. 255
c. Środki utleniające............. 256
d. Dodatkowe składniki ............ 257
IV. Technika barwienia półproduktami barwiącymi....... 258
1. Teoretyczne podstawy barwienia.......... 258
2. Sposoby barwienia Futraminami........... 260
a. Barwienie kąpielowe............. 261
b. Barwienie szczotkowe............ 262
3. Ochrona szpiców włosa przy barwieniu........ 264
V. Barwienie solą anilinową............. 265
1. Wiadomości ogólne.............. 265
2. Środki stosowane do barwienia........... 265
3. Teoretyczne podstawy barwienia.......... 266
4. Technika barwienia.............. 269
VI. Barwienie barwnikami naturalnymi.......... 272
1. Środki stosowane do barwienia........... 273
a. Barwniki roślinne............. 273
b. Substancje barwiące typu garbników........ 274
c. Hydrosy-pochodne benzenu używane przy barwieniu . . . 275
2. Ogólne zasady barwienia............ 276
3. Czynniki wpływające na przebieg barwienia....... 277
4. Przykłady barwienia na kolor czarny........ - 278
a. Barwienie skór karakułowych łaciatych w jednej mieszanej kąpieli ................. 278
b. Barwienie skór karakułowych łaciatych metodą dwukąpielową 279
c. Barwienie dublonów............. 280
d. Barwienie rudych lisów............ 282
e. Barwienie skór źrebięcych........... 283
5. Przykłady barwienia na kolor popielaty....... - - 283
VII. Barwienie innymi barwnikami............. 285
1. Barwienie barwnikami zasadowymi lub kwasowymi . 285
2. Barwienie futraminami i barwnikami zasadowymi lub kwasowymi
w jednej kąpieli.........;..... 286
3. Barwienie barwnikami syntenowymi (celitonowymi)..... 286
4. Barwienie barwnikami kadziowymi......... 287
VIII. Barwienie solami metali............. 289
1. Wiadomości ogólne.............. 289
2. Barwienie solami ołowiu............. 290
3. Barwienie solami srebra........., - - - 292
IX. Przykłady barwienia włosa............. 292
1. Barwienie na kolor czarny............ 292
2. Barwienie na kolor brązowy . ......... 294
3. Barwienie na kolor szary ..."......... 3Q0
4. Kontrola barwienia.............. ^02
X. Końcowe operacje po barwieniu kąpielowym........ 302
Rozdział XXI. BARWIENIE MIZDRY SKÓR FUTERKOWYCH
I. Cel i sposoby barwienia.............. 305
II. Barwienie barwnikami kwasowymi, kwasowo-chromowymi lub zasadowymi przez nacieranie.............. 305
1. Środki stosowane do barwienia.......... 306
2. Technika barwienia mizdry metodą szczotkową...... 306
III. Barwienie metodą kąpielową z ochroną włosa....... 308
1. Środki stosowane podczas barwienia......... 308
2. Technika barwienia mizdry............ 308
IV. Barwienie lica skór krecich na kolor popielaty....... 310
V. Barwienie farbami kryjącymi (produkcja pololuksów)..... 310
1. Wiadomości ogólne.............. 310
2. Środki stosowane do krycia........... 311
a. Środki wiążące.............. 311
b. Rozpuszczalniki i rozcieńczalniki......... 313
c. Pigmenty do krycia............. 314
d. Barwniki ożywiające............. 314
e. Plastyfikatory............... 314
f. Środki nabłyszczające............ 315
3. Farby kryjące................ 315
4. Uszlachetnianie skór baranich na pololuksy....... 317
Rozdział XXII USZLACHETNIANIE WŁOSA
I. Chemiczne przygotowanie............. 320
1. Środki utleniające.............. 321
2. Inne środki uszlachetniające włos.......... 322
II. Fizyczno-mechaniczne uszlachetnianie włosa........ 323
1. Trzepanie................. 324
2. Czesanie................. 324
3. Szczotkowanie ............... 325
4. Strzyżenie................ 325
5. Prasowanie................ 327
6. Epilowanie ................ 328
7. Skubanie................. 329
Rozdział XXIII. SKORA FUTERKOWA GOTOWA
I. Badania wyprawionych skór futerkowych........ 332
1. Analiza mikroskopowa............. 332
2. Analiza chemiczna.............. 332
3. Badania chemiczno-fizyczne........... 333
4. Badania fizykomechaniczne ........... 334
II. Ocena gotowych skór futerkowych.......... 338
1. Ocena jakości gotowych skór futerkowych....... 338
2. Wady gotowych skór futerkowych.......... 340
a. Wady okrywy włosowej........."... 340
b. Wady skóry a........... . 341
c. Wady występujące na sztucznym licu tzw. pololuksów . . 342
3. Klasyfikacja skór futerkowych........... 344
III. Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach futrzarskich .... 344
Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.
ZOBACZ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA
ZOBACZ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT
NIE ODWOŁUJĘ OFERT, PROSZĘ POWAŻNIE PODCHODZIĆ DO LICYTACJI
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.