Herbata klasy PREMIUM.
Wszystkie moje herbaty PuErh:
- są oryginalnie pakowane w Chinach
- to czysty PuErh bez żadnych domieszek smakowych i zapachowych
- pochodzą od licencjonowanych producentów i plantacji z Prowincji Yunnan w Chinach
- mają pozytywne opinie chińskich konsumentów
- są bardzo wydajne - 1 porcję można parzyć kilka razy
UWAGA: Dostępne jest kilka szt. po 357 g. Herbata ze zbiorów w 2006 r. i wyprodukowana w 2015 r.
Tych herbat nie kupimy w Polsce więc stanowią one bardzo oryginalny i praktyczny prezent na każdą okazję.
Przy zamówieniu moich herbat na kilku aukcjach, koszty wysyłki jak dla 1 aukcji. Jeśli zamówienie przekracza 350 zł pokrywam koszty wysyłki.
Wystawiam dużo herbat PuErh bezpośrednio od kilkunastu producentów z Chin (po prawej stronie pod napisem kup teraz, poniżej jest napis Sprawdź i trzeba kliknąć na pierwszy link pod nim wtedy wyświetlą się wszystkie moje aukcje z herbatami PuErh).
Pełna oferta moich herbat po wpisaniu do wyszukiwarki Allegro TEA Planet.
Opis przedmiotu: Herbata prosto z Chin ze słynnej prowincji Yunnan - prasowana w postaci dysków - cena za 1 dysk, średnica 19,5 cm., waga nominalna podana przez producenta - 357 g.). Odmiana typu Shu - produkowana w technologii przyspieszonej fermentacji. Szlachetny gatunek Pu-Erh, w ciągu 24h dostępna jest większa ilość odmian tej herbaty (widoczne na ostatnim zdjęciu). Waga jednego dysku podana przez producenta w momencie pakowania - 357 g., ponieważ ten gatunek herbat jest tym cenniejszy im starszy więc rzeczywista waga jest trochę mniejsza od 357 g. Produkcja - zbiór z 2006 r. a dysk uformowano w 2015 r.
W 2014 r. na aukcji w Chinach 2 kg. tego typu herbaty zostało sprzedanych za 800 tys. USD.
Herba Puer była w przeszłości transportowana przez góry Yunnanu, a następnie przez Tybet i Himalaje do Monasterów buddyjskich. Herbatę tę wytwarzano w specjalnych formach, które były łatwe do transportu, a monastyrzyści byli jej głównymi odbiorcami. W okresie dynastii Ming (1368-1644) i Qing (1644-1912), herbata Puer była oferowana jako dar dla cesarzy Chin i była uważana za symbol bogactwa i szlachetności.
Mnisi z Tybetu i innych okolic byli znani z tego, że cenili herbatę Puer jako środek do medytacji i ceremonii, a także jako lekarstwo na wiele chorób. Herbata Puer była również wykorzystywana jako waluta w handlu między różnymi ludami zamieszkującymi te obszary.
Dzisiaj herbata Puer jest nadal ceniona jako cenny skarb kulturowy i jest uważana za jedną z najlepszych chińskich herbat.
Pu-Erh jest uprawiana w Chinach od 1700 lat i charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi potwierdzonymi naukowo.
Herbata Puer jest rodzajem herbaty fermentowanej, która jest tradycyjnie produkowana w prowincji Yunnan w Chinach. Oto kilka potencjalnych właściwości zdrowotnych tego typu herbaty:
- Wzmacnianie układu odpornościowego: Fermentacja może zwiększać zawartość polifenoli i antyoksydantów w herbacie Puer, co może pomagać wzmacniać układ odpornościowy.
- Poprawa zdrowia serca: Herbata Puer może zawierać substancje, takie jak teanina i katechiny, które mogą pomagać obniżać ciśnienie krwi i cholesterol, co może przyczyniać się do poprawy zdrowia serca.
- Zwiększenie trawienia: Herbata Puer może pomagać w trawieniu i usuwaniu toksyn z organizmu.
- Poprawa nastroju: Teanina, która jest obecna w herbacie Puer, może pomagać w poprawie nastroju i zwiększaniu koncentracji.
Należy jednak pamiętać, że wiele z tych właściwości jest oparte na badaniach na modelach zwierzęcych lub na małej liczbie badań na ludziach, a więcej badań jest potrzebnych, aby potwierdzić te korzyści zdrowotne. W każdym przypadku należy skonsultować się z lekarzem, zanim zacznie się stosować herbatę Puer jako środek zdrowotny.
Wystawiam więcej herbat z Chin.