Santoku to nóż wzorowany na japońskich nożach marki Tarrerias Bonjean
Charakteryzuje się szerokim ostrzem, na którym można przenosić pokrojone produkty wprost do naczynia.
Santoku to pomost pomiędzy wschodnią a zachodnią sztuką kulinarną. Ma podobne zastosowanie, jak klasyczny nóż szefa kuchni. Można nim kroić i szatkować. Świetnie nadaje się do krojenia delikatnych produktów, jak np. grzyby oraz ryb.
Seria Furtif to noże tworzone przez przyjazną środowisku firmę TB Groupe we Francji. Noże są wykonane ze stali, ale za ich niezwykłą wytrzymałość i ostrość odpowiada specjalna technologia wykonania ostrza.
Na krawędź tnącą została laserowo naniesiona warstwa węglika tytanu. To sprawia, że nóż jest 300 razy bardziej wytrzymały od tradycyjnych noży ze stali. Oznacza to, że nóż wystarczy naostrzyć raz na... 25 lat!!!
Nóż to nie tylko niezwykła ostrość. To również przyciągające oko wzornictwo – czarne ostrze i geometryczna rękojeść, która świetnie leży w dłoni. Powierzchnia ostrza została pokryta powłoką zapobiegającą przywieraniu w kolorze uchwytu. Ten nóż z całą pewnością będzie diamentem w koronie Twoich kuchennych akcesoriów.
Każdy z noży ma unikalny numer serii, który można zarejestrować na stronie producenta.
- Producent: Tarrerias Bonjean
- Materiał: stal, tworzywo
- Długość ostrza: 19 cm
Nr katalogowy: TB-445870