Targroch Spirulina sproszkowana proszek - 1000 g
Spirulina to mikroskopijna alga rosnąca w wodach jezior Afryki oraz Ameryki środkowej i południowej. W swoim składzie zawiera aż 60% białka. Jest źródłem naturalnego jodu, selenu, żelaza, cennych witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Spirulina posiada w sobie dwa rodzaje pigmentów, zielony chlorofil, niebieską fikocyjaninę oraz takie antyoksydanty jak beta karoten oraz witaminę E. Dzięki nim charakteryzuje się właściwościami antyoksydacyjnymi oraz oczyszczającymi organizm.
Charakterystyka:
- Zawiera potas, jod i żelazo.
- Duża zawartość białka.
- Wspomaga układ nerwowy i odpornościowy.
- Działa jako antyoksydant.
- Wspiera oczyszczanie organizmu.
Składniki aktywne:
- Białko - które znajduje się w jej składzie składa się aż z 18 aminokwasów, z czego 8 z nich to aminokwasy ezogenne, czyli te, które nie są wytwarzane przez organizm i musza zostać dostarczone z pożywieniem. Ze względu na wysokowartościowe białko spirulina jest popularna w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
- Żelazo - którego źródłem jest spirulina odrywa w organizmie rolę w transporcie tlenu do komórek. Bierze również udział w produkcji czerwonych krwinek oraz hemoglobiny i wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego. Warto dodać, że żelazo pochodzące z tej algi jest lepiej przyswajane niż to pochodzenia zwierzęcego.
- Jod - bierze udział w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, funkcjonowaniu układu nerwowego, a także pomaga zachować zdrową skórę. Selen pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i tarczycy oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Witamina B6 - która znajduje się w spirulinie przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Witamina B12 pomaga w funkcjonowaniu układów nerwowego i odpornościowego.
Składniki:
Sproszkowana spirulina (alga Spirulina Platensis)
Zawartość w dziennej porcji (9 g):
- Spirulina - 9 g
- W tym żelazo - 2,6 mg (18% RWS)
*RWS - Referencyjna wartość spożycia
Wartość odżywcza produktu w 100 g :
- Wartość energetyczna - 1630 kJ / 388 kcal
- Tłuszcz - 7,7 g
- W tym nasycone kwasy tłuszczowe - 2,7 g
- Węglowodany - 20,3 g
- W tym cukry - 3,1 g
- Błonnik - 3,6 g
- Białko - 57,5 g
- Sól** - 2,62 g
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Stosowanie:
Zaleca się spożywać 3 razy dziennie po 3 gramy (1 łyżeczka) po posiłku.
Ważne:
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Kraj pochodzenia - Pakistan.
- Informacja o alergenach - W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Producent: TAR-GROCH-FIL, Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn.