PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE
Naturalny zagęszczacz potraw i wzmacniacz smaku, obowiązkowy składnik roślinnej kuchni, bogate źródło witamin i minerałów oraz substytut serów w menu wegan. Płatki drożdżowe - co to takiego, jak wykorzystać je w kuchni i…
… ile wspólnego mają z drożdżami?
Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, którą można spożywać bez obaw o dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poddanie ich odpowiednim procesom sprawia, że mają one całkowicie inne właściwości niż drożdże piekarskie i suszone. W ten sposób powstaje produkt przypominający nieco bułkę tartą, o delikatnym, serowo-orzechowym smaku.
Sekretny składnik czy wymysł roślinożerców?
Zadaniem płatków drożdżowych jest odtworzenie smaku charakterystycznego dla nabiału. Ich uniwersalność czyni je zamiennikiem parmezanu w kuchni włoskiej, elementem burgerów i past kanapkowych, czy też namiastką jajek w roślinnym majonezie, omlecie lub tofucznicy. Poza walorami smakowymi płatki drożdżowe mają także praktyczne funkcje w diecie wegetarian i wegan. Wzbogacone nimi potrawy są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, minerałów i aminokwasów.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Suszone drożdże nieaktywne
Wartość odżywcza produktu
w 100 g
w porcji 20 g
%RWS* w 20 g
Wartość energetyczna
1403 kJ / 335 kcal
281 kJ / 67 kcal
3 %
Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
5 g
0,5 g
1 g
0,1 g
1 %
1 %
Węglowodany
- w tym cukry
27,5 g
2 g
5,5 g
0,4 g
2 %
< 1 %
Błonnik
20 g
4 g
-
Białko
45 g
9 g
18 %
Sól**
0,04 g
< 0,01 g
< 1 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Składniki Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam,migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.