Makadamia rodzaj drzew z rodziny srebrnikowatych . Należy do niego 9 gatunków .
Występują dziko w Australii , na Nowej Kaledonii i na Sulawesi .
Uprawiane są obecnie również na Hawajch i w Afryce Południowej
Makadamia została odkryta w Australii w 1857 r przez botanika Waltera Hilla , który nadał roślinie nazwę Macadamia na cześć swojego przyjaciela Johna McAdama.
Jak jeść orzechy macadamia
Głównie jako przekąskę w rozmaitych wariantach: lekko posolone, prażone, podpieczone, surowe.
Są używane jako dodatek do wypieków, ciast i ciasteczek, kremów.
Nadają się również do mięs i sałatek.
Wartość odżywcza produktu
W 100 g W porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 3006 kJ/ 718 kcal 1503 kJ/359 kcal 18 %
Tłuszcz 75,77 g 37,86 g 54 %
w tym nasycone 12,06 g 6,03 g 30 %
Węglowodany 13,86 g 6,93 g 3 %
w tym cukry 4,57 g 2,29 g 3 %
Błonnik 8,6 g 4,3 g -
Białko 7,91 g 3,96 g 8 %
Sól** 0,01 g <0,01 g < 1 %
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)