Orzechy laskowe to jedne z najpopularniejszych wśród Polaków orzechy.
Wiele osób uprawia je samodzielnie w przydomowym ogródku na drzewach, które często mają postać dużych krzaków.
Zastosowanie :
Orzechy laskowe łuszczone dobrze komponują się ze słodkimi oraz słono- pikantnymi potrawami.
Mogą być dodatkiem do sałatek, białych mięs czy makaronów.
Sprawdzają się także przy wypieku ciast.
Z orzechów laskowych produkuje się także popularne masło orzechowe i chałwę.
Wartość odżywcza produktu
W 100 g W porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 2630kJ/ 628 kcal 1315 kJ/ 314 kcal 16 %
Tłuszcz 60,75 g 30,37 g 43 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,46 g 2,23 g 11 %
Węglowodany 16,7 g 8,35 g 3 %
- w tym cukry 4,34 g 2,17 g 2 %
Błonnik 9,7 g 4,85 g -
Białko 14,95 g 7,47 g 15 %
Sól 0 g 0 g -
Możliwe naturalne odchylenia. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).