Nasiona chia - szałwia hiszpańska
- Masa netto: 500
- Grubość: 5
- Waga: 550.000
- Szerokość: 16
- Wysokość: 27
- Producent: TARGROCH
- EAN: 5903229001061
Co to jest
Małe czarne nasionka rośliny, która powszechnie zwana jest szałwią hiszpańską. W środowisku naturalnym rośnie w Ameryce Pd. Roślina posiada duże liście i filetowe albo białe kwiaty, jej owoce zawierają owalne nasiona. Najczęściej uprawiana jest w sposób ekologiczny.
Właściwości
Uznawana za jedną z najzdrowszych roślin na świecie. Nawet nieduża porcja nasion chia dostarcza wielu potrzebnych wartości odżywczych takich jak: białko, błonnik, tłuszcz, wapń, mangan, magnez, fosfor i wielu witamin. Nasiona chia są bezpieczne dla alergików, ponieważ nie zawierają glutenu. Są również cennym źródłem błonnika, zawierają kwasy omega, które wpływają na prawidłową pracę mózgu oraz działają korzystnie na pamięć i sprzyjają koncentracji.
Ciekawostki
W przeszłości była dobrze znana Majom, którzy nazwali ją „chia”, co oznacza „siła”.
Nasiona namoczone w wodzie- pęcznieją, ponieważ wchłaniają wodę i tłuszcze.
Dzięki dużej zawartości wysokiej jakości białka nasiona chia są idealne dla sportowców i wegetarian.
Jak stosować nasiona chia
Nasiona chia najlepiej spożywać regularnie, jednak codzienna porcja nie powinna być większa niż 15 g (2-3 łyżeczki).
Nasiona możemy jeść w całości albo zmielone jako dodatek do różnych potraw czy produktów żywnościowych, na przykład musli, jogurtów, sałatek. Po namoczeniu są również dobrym zagęszczaczem do zup i sosów. W Ameryce Środkowej znany jest napój przyrządzany z nasion chia. Dodaje się je do gazowanej wody mineralnej i miesza z sokiem z cytryny i na koniec lekko słodzi.