TARGROCH NASIONA CHIA (SZAŁWIA HISZPAŃSKA) 500g
Entuzjaści szałwii hiszpańskiej twierdzą, że ta była znana i ceniona już w czasach starożytnych. Mieli się w niej lubować Aztekowie i Indianie, czerpiąc z drobnych nasion chia sprawność fizyczną i psychiczną. Jak to możliwe, że kilka tysięcy lat później w dobie zdrowego odżywiania i produktów eko dopiero odkrywamy moc tych pradawnych roślin?
✅Chia, czyli siła
Istnieją dwie – nie wykluczające się – teorie na temat pochodzenia i znaczenia słowa chia. Jedna z nich głosi, że w języku starożytnych Majów symbolizowało ono siłę. Druga zaś twierdzi, że nazwa ta powstała od słowa chian, znaczącego w języku nahualth oleisty. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach nasi przodkowie mieli świadomość, że szałwia hiszpańska jest doskonałym surowcem do produkcji wysokogatunkowego oleju.
Szałwia hiszpańska należy do najstarszych roślin uprawnych. Jej plantacje spotykane są głównie w Meksyku i Gwatemali, a rzadziej także w Boliwii, Australii, Argentynie i Ekwadorze. W Europie nie jest jeszcze znana i stosowana na szeroką skalę. Wynika to z faktu, że nasiona chia zostały zatwierdzone jako produkt spożywczy przez Unię Europejską stosunkowo niedawno – w 2009 roku.
✅Chia – małe nasiona, wielka moc
Wyglądają tak niepozornie, że trudno podejrzewać je o bycie prawdziwą bombą witaminową i energetyczną. Zawarte w szałwii hiszpańskiej wartości odżywcze przyczyniają się do:
- ✔️poprawy pamięci i koncentracji,
- ✔️wzmocnienia odporności,
- ✔️obniżenia poziomu złego cholesterolu,
- ✔️likwidacji wolnych rodników (a więc opóźnienia procesów starzenia),
- ✔️usprawnienia pracy przewodu pokarmowego,
- ✔️poprawy stanu włosów, skóry i paznokci,
- ✔️dodania energii i sił witalnych.
Małe czarne nasionka rośliny, która powszechnie zwana jest szałwią hiszpańską. W środowisku naturalnym rośnie w Ameryce Pd. Roślinaposiada duże liście i filetowe albo białe kwiaty, jej owoce zawierają owalne nasiona. Najczęściej uprawiana jest w sposób ekologiczny.
➡️Właściwości
Uznawana za jedną z najzdrowszych roślinna świecie. Nawet nieduża porcja nasion chia dostarcza wielu potrzebnych wartości odżywczych takich jak: białko, błonnik, tłuszcz, wapń, mangan, magnez, fosfor i wielu witamin. Nasiona chia są bezpieczne dla alergików, ponieważ nie zawierają glutenu. Są również cennym źródłem błonnika, zawierają kwasy omega, które wpływają na prawidłową pracę mózgu oraz działają korzystnie na pamięć i sprzyjają koncentracji.
➡️Ciekawostki
- ✔️W przeszłości była dobrze znana Majom, którzy nazwali ją „chia”, co oznacza „siła”.
- ✔️Nasiona namoczone w wodzie – pęcznieją, ponieważ wchłaniają wodę i tłuszcze.
- ✔️Dzięki dużej zawartości wysokiej jakości białka nasiona chia są idealne dla sportowców i wegetarian.
➡️Jak stosować nasiona chia
Nasiona możemy jeść w całości albo zmielone jako dodatek do różnych potraw czy produktów żywnościowych, na przykład musli, jogurtów, sałatek. Po namoczeniu są również dobrym zagęszczaczem do zup i sosów. W Ameryce Środkowej znany jest napój przyrządzany z nasion chia. Dodaje się je do gazowanej wody mineralnej i miesza z sokiem z cytryny i na koniec lekko słodzi.
❇️Wartość odżywczą produktu w100 g:
- ❇️Wartość energetyczna 1861 kJ / 443 kcal
- ❇️Tłuszcz 30,74 g
- ❇️- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,33 g
- ❇️Węglowodany 7,72 g
- ❇️w tym cukry 0 g
- ❇️Błonnik 34,4 g
- ❇️Białko 16,54 g
- ❇️Sól 0,04 g
❇️Witaminy i składniki mineralne w 100 g
- ❇️Żelazo 7,72 mg
- ❇️Wapń 631 mg
- ❇️Magnez 335 mg
➡️Sposób przygotowania i przechowywania:
- ✔️Nasiona chia najlepiej spożywać regularnie, jednak codzienna porcja nie powinna być większa niż 15 g (2-3 łyżeczki).
- ✔️Nasiona chia można dodawać całe lub zmielone do musli, jogurtu, owsianek, sałatek oraz wypieków.
- ✔️Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
➡️Informacja alergenna:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
➡️Dane producenta/dystrybutora:
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J.