Targroch Nasiona chia szałwia hiszpańska - 250 g
Właściwości:
- Uznawana za jedną z najzdrowszych roślin na świecie.
- Entuzjaści szałwii hiszpańskiej twierdzą, że ta była znana i ceniona już w czasach starożytnych. Mieli się w niej lubować Aztekowie i Indianie, czerpiąc z drobnych nasion chia sprawność fizyczną i psychiczną.
- Chia czyli siła, istnieją dwie - nie wykluczające się - teorie na temat pochodzenia i znaczenia słowa chia. Jedna z nich mówi, że w języku starożytnych Majów symbolizowało ono siłę. Druga zaś twierdzi, że nazwa ta powstała od słowa chian, znaczącego w języku nahualth oleisty. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach nasi przodkowie mieli świadomość, że szałwia hiszpańska jest doskonałym surowcem do produkcji wysokogatunkowego oleju.
- Szałwia hiszpańska należy do najstarszych roślin uprawnych. Jej plantacje spotykane są głównie w Meksyku i Gwatemali.
- Chia przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji.
- Wzmacnia odporność.
- Obniża poziom złego cholesterolu.
- Likwiduje wolne rodniki, a więc opóźnia proces starzenia.
- Usprawnia pracę przewodu pokarmowego.
- Poprawia stan włosów, skóry i paznokci.
- Dodaje energii i sił witalnych.
- Dzięki dużej zawartości wysokiej jakości białka nasiona chia są idealne dla sportowców i wegetarian.
- Nasiona chia są bezpieczne dla alergików, ponieważ nie zawierają glutenu.
Stosowanie:
- Zalecana dzienna ilość spożycia szałwii hiszpańskiej to ok. 3 łyżeczki, czyli 15 g.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 1861kJ/443 kcal
- Tłuszcz - 30,74 g
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,33 g
- Węglowodany - 7,72 g
- W tym cukry - 0 g
- Białko - 16,54 g
- Błonnik - 34,4 g
- Sól - 0,04
- Magnez - 335 mg
- Żelazo - 7,72 g
- Wapń - 631 mg
Przechowywanie:
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Producent: TAR-GROCH-FIL