Targroch Mąka z Nasion Amarantusa Naturalna 1000g
Mąka z amarantusa powstaje z nasion szarłatu, znanego powszechnie jako amarantus – ze względu na intensywny kolor wpadający w róż. Jest rośliną naturalnie bezglutenową, dlatego stanowi konkurencję dla popularnych mąk pszennych. Zawiera ponadprzeciętną ilość białka i żelaza, przez co z roku na rok zyskuje na popularności. Mąka z amarantusa nie znajduje się w każdej polskiej kuchni, chociaż powinna!
Co zrobić z mąki z amarantusa?
Szarłat to roślina, z którą dopiero uczymy się obchodzić. By zacząć przygotowywać z niej potrawy należy przede wszystkim wiedzieć, że mąka z amarantusa nie zachowuje się tak jak inne, zwłaszcza pszenne. Jej właściwości łatwiej jest porównać do innych mąk bezglutenowych, które również nie posiadają czynnika wiążącego. W związku z tym mąka amarantusowa sprawdza się chociażby jako zagęstnik, lecz nie nadaje się do samodzielnego stosowania w wypiekach wymagających wyrośnięcia. Dla uzyskania najlepszego efektu warto połączyć mąkę z nasion amarantusa z innymi rodzajami – wówczas wypieki będą pulchne i pozbawione zakalca, naleśniki idealne i zwarte, a racuchy chrupiące i smakowite jak nigdy.
Masa netto: 1000g / 1kg
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Mąka z amarantusa jest naturalnym źródłem:
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Cynku - pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Składniki: Mąka z nasion amarantusa
- Wartość odżywcza produktu, w 100g, w porcji 50g, %RWS w 50g
- Wartość energetyczna, 1676 kJ / 398 kcal, 838 kJ / 199 kcal, 10%
- Tłuszcz, 7,4 g, 3,7 g, 5%
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone, 2,1 g, 1,1 g, 6%
- Węglowodany, 60,1 g, 30,1 g, 12%
- - w tym cukry, 2,8 g, 1,4 g, 2%
- Błonnik, 11,4 g, 5,8 g, -
- Białko, 17 g, 8,5 g, 17%
- Sól, 0,01 g, < 0,01 g, < 1%
- Witaminy i składniki mineralne, w 100g, w porcji 50g, %RWS w 100g
- Magnez, 266 mg, 133 mg, 71%
- Żelazo, 7,2 mg, 3,6 mg, 51%
- Cynk, 3,0 mg, 1,5 mg, 30%