Targroch Mąka z komosy ryżowej Quinoa - 1kg
Komosa ryżowa zaliczana jest do pseudozbóż i pochodzi z górskich obszarów Ameryki Południowej (Andy). Proces mielenia na mąkę poprzedzony jest usuwaniem saponin, które nadają jej gorzki smak. Pozbawiona jest ona glutenu i posiada bardzo bogaty profil aminokwasowy. Poza tym zasobna jest w antyoksydanty i minerały. Posiada niski indeks glikemiczny i sporo błonnika poprawiającego procesy trawienne. W kuchni najczęściej jest wykorzystywana do produkcji makaronów, spodów do ciast i pizzy czy panierki do mięsa.
Zastosowanie
Idealna do domowego pieczywa, tortilli oraz makaronów, placków, stanowi podstawę zapiekanek, na słodko i słono.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Mąka z komosy ryżowej jest naturalnym źródłem:
> Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Wartość odżywcza produktu - W 100 g - W porcji 50 g - % RWS* w 50 g
Wartość energetyczna - 1540 kJ / 368 kcal - 770 kJ / 184 kcal - 9 %
Tłuszcz - 6,07 g - 3,035 g - 4 %
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone- 0,706 g - 0,353 g - 2 %
Węglowodany 64,16 g - 32,08 g - 12 %
w tym cukry - 0,1 g - 0,05 g - < 1 %
Błonnik - 7 g - 3,5 g - -
Białko - 14,12 g - 7,06 g - 14 %
Sól** - 0,01 g - < 0,01 g - < 1 %
Witaminy i składniki mineralne - W 100 g - % RWS* w 100 g - W porcji 50 g
Magnez - 197 mg - 53 % - 98,5 mg
Fosfor - 457 mg - 66 % - 228,5 mg
Cynk - 3,1 mg - 31 % - 1,55 mg