Ksylitol Danisco (fiński cukier brzozowy) 500g
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie - szczególnie brzozowym (stąd określenie "cukier brzozowy" nadane przez Finów).
Wartości odżywcze produktu w 100g:
- Wartość energetyczna 1000 kJ / 240 kcal
- Tłuszcz 0 g (w tym nasycone 0 g)
- Węglowodany 99,8 g (w tym cukry 0,2 g)
- Błonnik 0 g
- Białko 0 g
- Sól 0 g
Zastosowanie: Cukier brzozowy stosowany jest jako zamiennik dla cukru białego. Można go wykorzystywać do deserów, napojów, smażenia i gotowania oraz słodzenia ciepłych napojów. Idealnie nadaje się także do wypieków. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe. Ksylitol nie reaguje z drożdżami, przez co ciasto nie wyrośnie tak, jak przy zastosowaniu zwykłego cukru. Dlatego przy wypiekaniu produktów drożdżowych (drożdżówek, chleba, pizzy itp.) należy wziąć to pod uwagę.
Ilość: 1 opakowanie - 500g
Data ważności: 06.2019
Kraj pochodzenia: Finlandia