Kasza gryczana niepalona
Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada kremową barwę z odcieniami zielonkawymi - seledynowymi. Charakteryzuje się mniej intensywnym, delikatniejszym smakiem niż kasza gryczana palona.
Kasza gryczana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.
Kasza gryczana jest naturalnym źródłem:
- Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Cynku – pomaga zachować zdrowe włosy, skore i paznokcie.
Sposób przygotowania:
Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10 – 15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda, w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna 1469 kJ / 347 kcal
- Tłuszcz 3,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
- Węglowodany 63,4 g
- w tym cukry 2,9 g
- Błonnik 5,9 g
- Białko 13,5 g
- Sól 0,01 g
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Sposób przygotowania i przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu
Ostrzeżenia i pozostałe informacje:
Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Firma posiada certyfikat HACCP.
Informacja alergenna:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Dane producenta/dystrybutora: TAR-GROCH-FIL T.Krakowski, M.Kijowski, E.Drożdż, J.Drożdż Sp.J.