Taralli tradycyjne z oliwą z oliwek - przekąska, rodzaj chrupkiego pieczywa typu obwarzanek, tradycyjnego dla regionu Apulia.
Składniki: pszenna mąka włoska typu "00", włoska oliwa z oliwek extra vergine, oliwa z wytłoczyn oliwek (sansa), białe wino, sól
Zawiera gluten i siarczany. Może zawierać sezam i mleko.
Taralli "Tesorini" firmy Apulia Food są wytwarzane w sposób tradycyjny - ręcznie formowane w małe krążki najpierw są wrzucane do wrzątku, a następnie wypiekane w piecu przez około 30 minut. Producent stosuje najlepszej jakości składniki włoskiego pochodzenia.
Świetna przekąska, Włosi zastępują nimi pieczywo, dodają do zup zamiast grzanek, taralli świetnie komponują się z serami, wędlinami, z różnymi przystawkami.
Opakowanie masa netto: 225 g
Producent: Apulia Food, Włochy
Apulia to region zwany spichlerzem Włoch, jego nizinne położenie oraz klimat sprawiają, że uprawia się tu obficie zwłaszcza pszenicę durum, pomidory, winogrona, czy oliwki włoskie. To zdecydowanie rolnicze tereny ze swoją historią sięgającą czasów starożytnej Grecji. Kulinarna tradycja opiera się tu na makaronach oraz chlebie i jak cała kuchnia włoska, wywodzi się z ubogich i często postnych potraw przyrządzanych według przepisów babć i mam, z dbałością o jak najlepszą jakość składników.
Taralli wytwarza się z trzech podstawowych składników, którymi są mąka pszeniczna, oliwa extra vergine oraz białe wino. Ręcznie zaplatane w małe okrągłe obwarzanki, w ósemki lub warkocze są następnie wrzucane do wrzątku, co zapewni później gładką i błyszczącą powierzchnię. Po obgotowaniu są wstawiane do piekarnika na około pół godziny. Warto dodać, że Włosi, szczególnie mieszkańcy Apulii, traktują taralli jak klasyczne włoskie pieczywo, przegryzają nim sery, wędliny, a także wrzucają do zup zamiast grzanek. Każdy smakosz powinien obowiązkowo wypróbować taki już tradycyjny chleb włoski. Przepisy, na taki przysmak są różne, jednak najlepiej zawsze postawić na prostotę i zachować jego klasyczny smak.
Włoski biznes najczęściej opiera się na małych rodzinnych firmach. W przypadku Apulia Food jest podobnie; jej założyciel, Nunzio Margiotta, który dość wcześnie stracił ojca, od dziecka przypatrywał się jak jego mama wypiekała pieczywo oraz właśnie taralli dla swojej rodziny. Nunzio spełnił swoje marzenie i w 2003 roku otworzył firmę zajmującą się wypiekaniem taralli. Jak z dumą powtarza, są jednym z najmłodszych producentów taralli we Włoszech, ale to oni stworzyli nowe receptury, które dziś przyjęły się na rynku, np. taralli Cacio i Pepe – klasyczne połączenie owczego sera cacio z pieprzem, czy taralli algio-olio-peperoncino – kombinacja czosnku, oliwy i pikantnych papryczek, tak charakterystyczna dla podawania spaghetti. Najciekawszym przepisem na taralli firmy Apulia Food jest użycie grano arso – typowego dla Apulii (szczególnie dla regionu wokół Canosa di Puglia, gdzie mieści się siedziba firmy).
Nunzio Margiotta i jego czterech synów dzięki zachowaniu rzemieślniczych metod produkcji (taralli są wyrabiane tutaj ręcznie) i tradycyjnych receptur z Apulii stworzyli firmę, która jest obecnie wyznacznikiem trendów w tworzeniu nowych smaków tego pieczywa we Włoszech. Obok klasycznych, rodzina Margiotta proponuje jeszcze takie smaki, jak ziemniaki i rozmaryn, koper włoski, cebula i oliwki, kurkuma i imbir, i inne. Tworzone z sercem, wyłącznie z najlepszych składników stały się prawdziwym przysmakiem, który z pewnością pokochają również polscy smakosze. Włoskie potrawy tradycyjne smakują przecież każdemu!